Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια

Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν οι νυκοκυρές ήθελαν να φτιάξουν μια νόστιμη, αλλά και γρήγορη πίτα για την οικογένεια, ή όταν λόγω εποχής δεν υπήρχαν πολλά χορταρικά, η εύκολη λύση ήταν η κρεμμυδόπιτα.
Χωρίς πολλά - πολλά υλικά, σχεδόν μόνο με κρεμμύδια, γίνεται μια πολύ γλυκιά πίτα, με εντυπωσιακή γεύση.

Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια και σπιτικό φύλλο


Υλικά

•    550 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    1 ποτ. νερού σόδα αναψυκτικό
•    ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα

   Για τη γέμιση

•    1½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•    ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    80 - 100 γραμ. φέτα τρίμμα
•    2 - 3 κουτ. σούπας γεμάτες αλεύρι
•    ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι, τη σόδα και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Έπειτα κόβουμε τα χλωρά και τα ξερά κρεμμύδια σε ένα μπολ, τους ρίχνουμε πασπαλιστά 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε, και με τις παλάμες μας τα πιέζουμε λίγο, για να μαραθούν.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τ' αφήνουμε να σταθούν και να στραγγίσουν, για 10'.
Έπειτα παίρνουμε τα κρεμμύδια και τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, για ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα ρίχνουμε στο μπολ, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, ψιλοκομμένα, τη φέτα, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). 

Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας και τα φυλάμε σκεπασμένα.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°36 (διαμ. 36 εκ.), παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα, με ελαιόλαδο.
 
Κυλώντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κρεμμυδόπιτα με χλωρά κρεμμύδια - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ενώνουμε τα φύλλα περιμετρικά, κάνοντάς τα κόθρο, λαδώνουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει, περίπου 30'με 35'.

Όταν ροδίσει, για να γυρίσουμε την πίτα, σκεπάζουμε το ταψί, μ᾿ ένα μεγαλύτερο (πολύ ελαφρά λαδωμένο) και τ᾿ αναποδογυρίζουμε. Μ᾿ ένα πηρούνι, (προσεκτικά γιατί καίει), βγάζουμε το μικρότερο ταψί.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει κι από αυτή την πλευρά, για 30'- 35' περίπου.

Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.

-- Η γιαγιά μου, συνήθιζε να αναποδογυρίζει την πίτα, για να γίνεται τραγανό το φύλλο κι απ᾿ τις δύο μεριές και να ψήνεται καλύτερα. Το ίδιο κάνω κι εγώ.
Εάν εσείς δεν θέλετ
ε να τ
ην γυρίσετε ανάποδα, απλά τη χαράζετε από την αρχή και την ψήνετε. 


3 σχόλια:

  1. Τέλεια η πιτούλα!!! Αντί για αλεύρι στη γέμιση έβαλα τραχανά και απο πάνω ράντισα με γάλα και λίγη τριμμένη φετούλα. Όνειρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνουμε και εμείς αυτή την πίτα αλλά με άλλη ζύμη!!! Γίνεται κανονικά με ζύμη ψωμιού με μαγιά και αφού φουσκώσει χωρίζουμε στα δύο. Το ένα κάτω στη μέση γέμιση και από πάνω το άλλο αφού το ανοίξουμε λίγο σαν φύλλο και τέλος λάδι και γάλα με αυγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.