tag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post338182193180054540..comments2024-03-21T17:49:20.596+02:00Comments on Τα φαγητά της γιαγιάς: Ξύδι σπιτικό - πως φτιάχνεταιΓιώτα Νικολάουhttp://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-87311929949271535952022-10-01T00:30:23.713+03:002022-10-01T00:30:23.713+03:00Αγαπητέ Γιάννη με ποια μέθοδο έφτιαξες το ξύδι σου...Αγαπητέ Γιάννη με ποια μέθοδο έφτιαξες το ξύδι σου; Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-18315962748812570672022-09-30T21:40:55.843+03:002022-09-30T21:40:55.843+03:00Μετά από την δημιουργία ξυδιού πως μπορώ να το κρα...Μετά από την δημιουργία ξυδιού πως μπορώ να το κρατήσω χωρίς να πιάσει πέτσα; Είναι άσχημο να το βάζω σε μπουκάλι και μετά από ένα μήνα να πιάνει πέτσα στο πάνω μέρος του μπουκαλιού.<br />Πάντως έκανα μία ποσότητα ξυδιού αποστείρωση στους 80 βαθμούς και περιμένω να δω το αποτέλεσμα.Γιαννηςhttps://www.blogger.com/profile/02097477243359257006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-7122320142108331672018-10-04T23:11:22.337+03:002018-10-04T23:11:22.337+03:00Φίλε/η αν μοιάζει με ξύδι, μυρίζει σαν ξύδι και έχ...Φίλε/η αν μοιάζει με ξύδι, μυρίζει σαν ξύδι και έχει και γεύση ξυδιού, τότε... είσαι έτοιμος/η. Οι επιλογές που έχεις είναι δύο: ή το αφήνεις όπως είναι στα μπουκάλια να ωριμάσει κι άλλο ή το σουρώνεις - φιλτράρεις και το κλείνεις, αλλά όχι τελείως σφραγισμένο, για να μπορεί να αναπνέει.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-3936418630539720602018-09-26T14:00:38.371+03:002018-09-26T14:00:38.371+03:00Καλησπέρα σας! Έχω επιχειρήσει να φτιάξω ξύδι από ...Καλησπέρα σας! Έχω επιχειρήσει να φτιάξω ξύδι από το κρασί του πατέρα μου που δυστυχώς λόγω μεταφοράς όταν έφτασε σε εμένα είχε ήδη πάρει σπονδή που λένε. Έβαλα λοιπόν στον πάτο μακαρόνια με τρύπα όπως προτείνετε, ανάλογο νερό και έχουν περάσει περίπου 3 μήνες. Τα σκεύη είναι γυάλινες καράφες και πλαστικά μπουκάλια που ήταν ήδη το κρασί. Από επάνω εννοείται χωρίς πώμα ή καπάκια, αλλά "καπακωμένα" με φίλτρο γαλλικού καφέ για να παίρνουν αέρα αλλά να μη τρυπώσει και κάποιος ανεπιθύμητος επισκέπτης ή σκόνη. Οπτικά τώρα το χρώμα έχει γίνει του ξυδιού, δεν είναι διαυγές που φαντάζομαι είναι φυσιολογικό επειδή είναι σπιτικό, και έχει πιάσει επάνω και την κρούστα που αναφέρετε. Εγώ πώς ξέρω ότι είναι έτοιμο? Επίσης τι να κάνω, να το περάσω από φίλτρο να στραγγίσει να φύγουν τα κατακάθια και να το βάλω σε μπουκάλια με καπάκι κανονικά κλειστό, ή συνεχίζεται η ζύμωση και θα μου χαλάσει? Είναι μεγάλη η ποσότητα για ξύδι πιστεύω αν πετύχει θα κρατήσει χρόνια και θα ήθελα να μην κάνω κάτι που θα το χαλάσει (αν δεν έχω ήδη κάνει). Το εγχείρημα είναι τελείως ερασιτεχνικό όπως καταλαβαίνετε... Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας, ευχαριστώ.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-21525757879664552182017-04-15T19:30:50.518+03:002017-04-15T19:30:50.518+03:00Κάνετε λάθος. Όποιος έχει λογαριασμό στο facebook,...Κάνετε λάθος. Όποιος έχει λογαριασμό στο facebook, στο pinterest, στο twitter και στο google+, μπορεί να κοινοποιήσει οποιαδήποτε συνταγή θέλει, με τα κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης, που υπάρχουν στο κάτω μέρος τους.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-41899178208697281352017-04-15T18:12:15.611+03:002017-04-15T18:12:15.611+03:00Είναι κρίμα που δεν υπάρχει η δυνατότητα για κοινο...Είναι κρίμα που δεν υπάρχει η δυνατότητα για κοινοποίηση στο Facebook<br />Εξορκιστήςhttps://www.blogger.com/profile/10559500183595078996noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-78265449500165927962016-09-17T20:09:59.080+03:002016-09-17T20:09:59.080+03:00Πραγματικά μπορεί να γίνει θαυμάσιο ξύδι από τα υπ...Πραγματικά μπορεί να γίνει θαυμάσιο ξύδι από τα υπόλοιπα των σταφυλιών που πήγαν για κρασί (σπασμένες ρόγες, τσάμπουρα , κουκούτσια κλπ) με την προσθήκη ενός μικρού μπρικιού χλιαρό νερό μέρα παρά μέρα και για τόσο διάστημα ανάλογα με το υλικό που βάλαμε αρχικά. Για παράδειγμα για 3-4 κιλά τσάμπουρων προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν αρκετά και αυτό σταδιακά και για πολλες μέρες. Συνήθως 40 με 60 μέρες σε ανοικτό δοχείο, όχι μεταλλικό, και σκεπασμένο με ένα τούλι. Δεν το ξεσκεπάζουμε για να ρίξουμε το νερό, αλλά πάνω από το τούλι. Το χρώμα του θα είναι έντονα κοκκινοβυσσινί, αν και οι ποικιλίες των τσάμπουρων είναι από κουντούρα, θράψα, μαντηλαριά κλπ που είναι βαθυκόκκινες.Ni Zahttps://www.blogger.com/profile/09013192525739902390noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-69353890420793348672015-10-10T10:30:44.145+03:002015-10-10T10:30:44.145+03:00τα σκουλήκια στο ξύδι παρουσιάζονται για τον λόγο ...τα σκουλήκια στο ξύδι παρουσιάζονται για τον λόγο ότι το ξύδι πρέπει να ταπονετε καλαAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-76752412962162923042015-04-12T17:41:27.106+03:002015-04-12T17:41:27.106+03:00Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία.
Καλή μου φί...Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία.<br />Καλή μου φίλη, όπως μου το περιγράφεις, μάλλον σου έχει χαλάσει. Δυστυχώς, εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω να μπορεί να γίνει κάτι, ώστε να βελτιωθεί το ξύδι. Αν ξέρει κάποιος ας γράψει.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-25866521563975259422015-04-11T12:59:16.198+03:002015-04-11T12:59:16.198+03:00Χρονια Πολλα!Καλη Ανασταση!Ψαχνω πληροφοριες για ξ...Χρονια Πολλα!Καλη Ανασταση!Ψαχνω πληροφοριες για ξιδι που προδπαθησα να φτιαξω μονη Θα ηθελα τη γνωμη σας στο εξεις:σε γυαλινο δοχειο εβαλα σπιτικο καλο ξιδι διαφορα κρασια κ μονο αυτα κ τ αφησα να γινουν αλλα το ειχα σφραγισμενο καιρο οχι ν αεριζεται δεν ειμαι ικανοποιημενη απο τη μυρωδια η γευση παραδοξως ειναι καλη Τι με συμβουλευετε να κανω στο εξεις για να βελτιωσω το υπαρχωνAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-85128407264839029552015-02-04T19:19:23.577+02:002015-02-04T19:19:23.577+02:00ΣουρωσαΣουρωσαAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-42425501939819009452015-01-27T01:06:24.437+02:002015-01-27T01:06:24.437+02:00Ευχαριστω πολυ!!Μακαρι να μη μεναμε καμμοια 500αρ...Ευχαριστω πολυ!!Μακαρι να μη μεναμε καμμοια 500αρια χιλιομετρα μακρυα ,για να σας προσφερω ενα μπουκαλακι να το δοκιμαστε.Τους χαιρετισμους μου!!!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-14833034718291836152015-01-24T20:26:43.575+02:002015-01-24T20:26:43.575+02:00Καλές και απολαυστικές σαλάτες, με το καινούργιο ξ...Καλές και απολαυστικές σαλάτες, με το καινούργιο ξύδι.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-3021013265794368472015-01-24T01:12:35.306+02:002015-01-24T01:12:35.306+02:00Αγαπητη κυρια Νικολαου,σας ευχαριστω για την απαντ...Αγαπητη κυρια Νικολαου,σας ευχαριστω για την απαντηση .Η αληθεια ειναι οτι μετα απο 3 μηνες αναμονης εβγαλα περιπου 2 κιλα ξυδι,γευστικοτατο μεν αλλα πολυ δυνατο.Αυτο μ'εβαλε σε σκεψεις και αυτος ηταν ο λογος που ελεγξα το ph.Aπ'τη στιγμη που μου λετε οτι θα κατεβει με την ωριμανση,δεν ανησυχω πλεον για....το επιτευγμα μου!!Σας ευχαριστω και παλι θερμα.Οταν θα εχω αποτελεσμα απο το μηλοξυδο που εκανα με τη δικη σας συνταγη,θα σας ενημερωσω!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-80215667395677650982015-01-20T15:51:24.570+02:002015-01-20T15:51:24.570+02:00Αγαπητή/ε φίλη/ε κατ΄αρχάς δεν μου λέτε αν η δοκιμ...Αγαπητή/ε φίλη/ε κατ΄αρχάς δεν μου λέτε αν η δοκιμή έδωσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ακολούθως δεν ξέρω γιατί μετρήσατε το ph (το οποίο ωριμάζοντας το ξύδι θα κατέβει), ούτε τι ποσότητα φτιάξατε. Παραδοσιακά, στο σπιτικό ξύδι δεν κάνουμε μετρήσεις, το κριτήριο είναι η γεύση. Αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να ελέγξετε την κατάσταση του ξυδιού, απ΄ότι ξέρω, (δεν είμαι ειδική) θα πρέπει να πάτε δείγμα σε χημικό - οινολογικό εργαστήριο - να σας μετρήσει τα πτητικά οξέα (στην Πάτρα η εξέταση κοστίζει 3 - 5 ευρώ) και να σας δώσει ακριβέστατη εικόνα για το ξύδι σας.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-28236072384580511742015-01-19T13:40:35.248+02:002015-01-19T13:40:35.248+02:00καλησπερα σας.Μολις δοκιμασα το ξυδι που εφτιαξα μ...καλησπερα σας.Μολις δοκιμασα το ξυδι που εφτιαξα με τη δικη σας συνταγη και μουστο απο το κλημα στην αυλη μου.Βαζοντας την ταινια για να ελεγξω το ph,βρηκα την οξυτητα στο 4.Τι μπορω να κανω για να τη χαμηλωσω στο 2,4-2,6??Σας ευχαριστω εκ των προτερων.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-20196148075823524452014-11-26T19:04:53.671+02:002014-11-26T19:04:53.671+02:00ΑΓΑΠΗΤΑ ΦΙΛΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΟΥ ...ΑΓΑΠΗΤΑ ΦΙΛΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΟΥ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟ "κουλιασα" ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ;;Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-60721596536812384982014-08-20T22:52:36.919+03:002014-08-20T22:52:36.919+03:00Φαντάζομαι ότι το ανακατέψατε όταν ρίξατε τη μαγιά...Φαντάζομαι ότι το ανακατέψατε όταν ρίξατε τη μαγιά και το νερό. Το μόνο που χρειάζεται στη συνέχεια είναι να περιμένετε. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-71358699799657944892014-08-20T22:35:41.991+03:002014-08-20T22:35:41.991+03:00εχουμε ενα βαρελι 400 κιλα και ειναι καλυμενο με 3...εχουμε ενα βαρελι 400 κιλα και ειναι καλυμενο με 300 κιλα μειγμα απο κρασι και μαγια ξυδιου και νερο και περιμενουμε να γινει ξυδι.Πρεπει να ανακατεβουμε το βαρελι τακτικα να μην πιασει υμενα στο απανω μερος ή να το αφησουμε να πιασει υμενα?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-84781526458681686322014-07-11T16:02:43.473+03:002014-07-11T16:02:43.473+03:00Φίλε/η συγχώρεσέ με, αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς ...Φίλε/η συγχώρεσέ με, αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς.<br />Αν «αποσφιγμένα σταφύλια» λέτε ότι έμεινε από τα πατημένα σταφύλια, εγώ αυτή τη διαδικασία δεν την ξέρω.<br />Στις μεθόδους που ξέρω και περιγράφω πιο πάνω, το ξύδι γινεται από κρασί και δεν υπάρχουν σκουλίκια, σε καμία φάση της διαδικασίας.<br />Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο.Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-46398641586481030462014-07-10T16:23:16.311+03:002014-07-10T16:23:16.311+03:00Εχω κάμει ξύδι. Δεν ξέρω αν είναι επιτυχία. Φαίνετ...Εχω κάμει ξύδι. Δεν ξέρω αν είναι επιτυχία. Φαίνεται να έχει τη γεύση ξυδιού. Πέρσι τον Αύγουστο έχω βάλει σε ένα πλαστικό δοχείο αποσφιγμένα σταφύλια, αυτά που έμειναν όταν έκανα μούστο σταφυλιού. Πρόσθεσα και 2-3 λίτρα νερό και λίγο ξύδι. ΄Εκλεισα το βαρέλι με ένα νάυλο το οποίο τρύπησα με βελόνα. Σε ένα κατοπινό στάδιο αφαίρεσα το νάυλο και έβαλα ένα μάρμαρο από πάνω για κάλυμμα. Σήμερα μετά από 10 μήνες άνοιξα το βαρέλικαι κούλιασα το ζουμί-ξύδι. Να σας πώ εδώ ότι μέσα στη ζύμωση υπήρχε από πάνω μια χοντρή πέτσα, αλλά είχε και σκουλίκια. Δεν ξέρω τί είναι αυτά τα σκουλίκια. Μετά που κούλιασα το ξύδι, διερωτούμαι αν πρέπει ΄να το βράσω ή αλλοιώς αν θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία η προσπάθειά μου. Πές τε μου τι λάθος έκανα και αν είναι καλό το ξύδι ή όχι. Ευχαριστώ.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-9732570894375094722014-06-13T20:01:53.421+03:002014-06-13T20:01:53.421+03:00Συγνώμη για το λάθος στον ορισμό και ευχαριστώ πολ...Συγνώμη για το λάθος στον ορισμό και ευχαριστώ πολύ για την επισήμανσή του.<br />Διορθώθηκε ήδη. Γιώτα Νικολάουhttps://www.blogger.com/profile/00392610543344444408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-38447040533517406572014-06-11T14:52:15.168+03:002014-06-11T14:52:15.168+03:00Μια χαρα οι τεχνικες που προτεινετε, μα στην πραγμ...Μια χαρα οι τεχνικες που προτεινετε, μα στην πραγματικοτητα το ξυδι ή οξικο οξυ ειναι το αποτελεσμα οξείδωσης της αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνευμα) που περιέχεται σε αλκοολούχα ποτά, παρουσια ειδικων ενζυμων (μαγια) και οχι οπως προλογιζετε 'Ξύδι, ονομάζεται το αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια, του οξικού οξέος σε αλκοόλη.'Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1709145699879590773.post-80890612861468263332013-09-14T22:55:45.600+03:002013-09-14T22:55:45.600+03:00εγώ έφτιαξα μηλόξυδο με κομμάτια μήλα αλλά έβαλα κ...εγώ έφτιαξα μηλόξυδο με κομμάτια μήλα αλλά έβαλα και μισό κιλό ζαχαρη άχνη.Με τη μέθοδο του ανακατέματος συστηματικά και περιμένοντας για 40 ημέρες έγινε το ξύδι,αλλά είναι αρκετά ελαφρύ και πολύ γλυκο!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14414088328159995533noreply@blogger.com