Header Ads

Λικέρ Κυδώνι

Λικέρ Κυδώνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τα κυδώνια μπορούμε να φτιάξουμε δύο γευστικότατα λικέρ, που το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και διαφέρει στο χρώμα, αλλά και στη γεύση. Έτσι, αν ψήσουμε πρώτα τα κυδώνια το λικέρ γίνεται πολύ γρήγορα και παίρνει κόκκινο χρώμα, ενώ αλλιώς, θέλει περίπου 40 μέρες, γίνεται κίτρινο και με δυνατό άρωμα.

Λικέρ Κυδώνι παραδοσιακό, με τσίπουρο


Υλικά

•    800 γραμ. κυδώνι (1½ - 2 κυδώνια χωρίς τα κουκούτσια)
•    700 ml. τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
•    200 γραμ. ζάχαρη
•    1 - 2 ξύλα κανέλλας
•    7 - 8 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
•    ½ μοσχοκάρυδο
•    φλούδα από 1 μικρό λεμόνι 

      Για το σιρόπι

•    170 γραμ. ζάχαρη
•    170 ml. νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε πρώτα στα τέσσερα, μετά στα οχτώ και αν μπορούμε, κόβουμε κάθε κομμάτι ξανά στη μέση.
Έπειτα αφαιρούμε τις καρδιές και τα κουκούτσια, μαζί με το σκληρό που τα περιβάλλει και τα βάζουμε σ’ ένα πολύ καθαρό γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς.
Λικέρ Κυδώνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Κυδώνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες, τα γαρύφαλα, τη φλούδα του λεμονιού, και προσθέτουμε τσίπουρο, μέχρι να τα σκεπάσει.
Σφραγίζουμε καλά το βάζο, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 25 - 35 ημέρες σε δροσερό και σκιερό μέρος, ανακινώντας το 2 - 3 φορές την εβδομάδα.
Λικέρ Κυδώνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Κυδώνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά τις 25 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση του, το περνάμε από σουρωτήρι, για να χωρίσουμε το ακλοόλ από τα κυδώνια.
Τα κυδώνια, αφού τα στραγγίσουμε καλά στο σουρωτήρι, μπορούμε, αντί να τα πετάξουμε, να τα κάνουμε μαρμελάδα, βράζοντάς τα με το ½ ή τα ¾ της ποσότητάς τους σε ζάχαρη (δηλαδή αν είναι 800 γρ. τα κυδώνια βάζουμε 400 - 600 γρ. ζάχαρη) και περίπου 1 κρασοπότηρο νερό.
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5', μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Όταν έχει κρυώσει τελείως, το προσθέτουμε στο σουρωμένο ποτό, το ανακινούμε ν᾿ ανακατευτεί και το βάζουμε σε γυάλινο βάζο.

Αφήνουμε το λικέρ να σταθεί για μια εβδομάδα, κι έπειτα το μεταφέρουμε σε μπουκάλι.
Το απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο.

-- Αν χρειαστεί, το ξανασουρώνουμε.

Δείτε επίσης: Λικέρ Κυδώνι κόκκινο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια