Header Ads

Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα

Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται ίσως για τα πιο νόστιμα και εθιστικά, νηστίσιμα κουλουράκια, που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Γίνονται τραγανά, σχεδόν μπισκοτένια και έχουν υπέροχο άρωμα ούζου.
Αν τα φτιάξουμε με ελαιόλαδο γίνονται πιο μαλακά, αλλά δεν είναι το ίδιο «ελαφριά».


Ουζοκούλουρα νηστίσιμα


Υλικά

•     1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) ούζο
•     1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
•     1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) ζάχαρη
•     600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

•     1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) μπέικιν πάουντερ
•     1 κουτ. γλυκού
(4 γρ.) σόδα μαγειρικής
•     ξύσμα από 1 πορτοκάλι

•     1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•     1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) κανέλλα σκόνη 

•     4 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
•     1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα
 
Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι να αφρατέψει.
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο ή το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου για 5' με 6'.
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και 4 κουταλιές της σούπας, από το συνολικό αλεύρι.
Έπειτα ρίχνουμε το ούζο και μετά τη μαγειρική σόδα, διαλυμένη στο χυμό του λεμονιού (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει).
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν χτυπηθούν καλά τα υλικά, σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο - λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο), ανακατεύοντας και ζυμώνοντας (όχι πολύ) με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», εκτός ψυγείου, για 15'.
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τις 4 κουταλιές ζάχαρη, με το 1/2 κουταλάκι κανέλλα.
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας, τα βουτάμε στο πιάτο με τη ζάχαρη και την κανέλλα, και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες λαδωμένες ή περασμένες με μαργαρίνη.
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουλουράκια ούζου νηστίσιμα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στη μεσαία σχάρα, στους 170°C για 15' ως 20' περίπου (εξαρτάται από το μέγεθος), ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

-- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.
-- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.
-- Αν δεν μας αρέσει η ζάχαρη με την κανέλλα, μπορούμε να την παραλείψουμε.
 

Τεμάχια περίπου 45

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια