Σούπα κολοκύθας βελουτέ

Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια εξαιρετικά νόστιμη και εύκολη σούπα, που τρώγεται ευχάριστα απ' όλους.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε για πρώτο πιάτο, αλλά άνετα μπορεί να την απολαύσουμε και για βραδινό.
Είναι υγιεινή, πολύ ελαφριά, γεμάτη βιταμίνες, ότι πρέπει για τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα παιδιά.


Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι


Υλικά

•    1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
•    1 μεγάλη πατάτα
•    1 μεγάλο κρεμμύδι
•    1 πράσο
•    1 μεγάλο καρότο
•    ζωμό λαχανικών ή νερό
•    1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο ή βούτυρο
•    1 πρέζα κύμινο
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•    γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα λαχανικά.
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα μαζί τα λαχανικά, εκτός από την κολοκύθα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν.
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2' ακόμη, ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω.
Ακολούθως, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, ρίχνουμε το κύμινο και τόσο ζωμό λαχανικών ή νερό, που σχεδόν να σκεπάζει το φαγητό.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε τα λαχανικά για 20' - 25' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, χρησιμοποιώντας τη ράβδο, πολτοποιούμε τα λαχανικά, μέχρι να γίνουν μια βελούδινη σούπα.
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σούπα κολοκύθας βελουτέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρουμε σε σουπιέρα ή σε βαθιά πιάτα ή σε μπολάκια, σκέτη ή καλύτερα με γιαούρτι, με το οποίο μπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε και σχέδια.


3 σχόλια:

  1. tha mporousa na antikatastiso to kymino me allo mpaxariko kai poio? sas euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου φίλη, αν δεν μας αρέσει το κύμινο ή δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε άνετα να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο ή όποιο άλλο μπαχαρικό ταιριάζει με τις δικές μας γεύσεις.

      Διαγραφή
  2. tin eftiaxa me mosxokarido kai ligo skoni tzintzer, bgike poly oraia, sas eyxaristo poly

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.