Παρ' όλο που η γαλοπούλα έχει πολύ καλό και υγιεινό κρέας, δεν συνηθίζουμε να την μαγειρεύουμε, παρά μόνο τα Χριστούγεννα, γιατί δεν αρέσει τόσο πολύ σε όλους.
Αν όμως την κάνουμε κοκκινιστή, με χοντρά μακαρόνια, σίγουρα για τους περισσότερους από μας, θα γίνει αγαπημένη.
Υλικά
• ½ γαλοπούλα (1½ - 2 κιλά περίπου)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 1 πρέζα κανέλλα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Αν όμως την κάνουμε κοκκινιστή, με χοντρά μακαρόνια, σίγουρα για τους περισσότερους από μας, θα γίνει αγαπημένη.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι
Υλικά
• ½ γαλοπούλα (1½ - 2 κιλά περίπου)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 1 πρέζα κανέλλα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα, την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε μερίδες. | |
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τη γαλοπούλα. Έπειτα τη γυρίζουμε από την άλλη, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ροδίσει η γαλοπούλα. |
|
Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί, κι όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τη γαλοπούλα. | |
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 - 1½
ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει η γαλοπούλα και να δέσει η σάλτσα της. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέσουμε. |
|
Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό. Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά. |
|
Τα σερβίρουμε ζεστά σε μια πιατέλα ή πυρέξ, ρίχνουμε λίγο τυρί και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια της γαλοπούλας. Περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα και τριμμένη κεφαλοτύρι. -- Τα πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο. |
2 Σχόλια
ΦΡΕΣΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΟΧΙ; ΟΥΤΕ ΔΑΦΝΗ; ΚΡΑΣΙ ΚΟΚΚΙΝΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε, φρέσκες ντοματούλες μπορούμε να βάλουμε, αν το φτιάξουμε στην εποχή τους. Σε αυτή την συνταγή δεν πάει δάφνη, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και η κανέλλα, αρκούν. Όσο για το κρασί, καλό να είναι, και ότι χρώμα θέλουμε βάζουμε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.