Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι

Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παρ' όλο που η γαλοπούλα έχει πολύ καλό και υγιεινό κρέας, δεν συνηθίζουμε να την μαγειρεύουμε, παρά μόνο τα Χριστούγεννα, γιατί δεν αρέσει τόσο πολύ σε όλους.
Αν όμως την κάνουμε κοκκινιστή, με χοντρά μακαρόνια, σίγουρα για τους περισσότερους από μας, θα γίνει αγαπημένη.

 

Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι


Υλικά

•    ½ γαλοπούλα (1½ - 2 κιλά περίπου)
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
•    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
•    1 πρέζα κανέλλα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
•    2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα, την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε μερίδες.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τη γαλοπούλα. 

Έπειτα τη γυρίζουμε από την άλλη, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ροδίσει η γαλοπούλα.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί, κι όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τη γαλοπούλα.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 - 1½ ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει η γαλοπούλα και να δέσει η σάλτσα της.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέσουμε.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γαλοπούλα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σερβίρουμε ζεστά σε μια πιατέλα ή πυρέξ, ρίχνουμε λίγο τυρί και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια της γαλοπούλας.
Περιχύνουμε με μπόλικη σάλτσα και τριμμένη κεφαλοτύρι.

-- Τα πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους