Header Ads

Πίτσα Γκουστόζα (gustosa)

Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια απλή σχετικά πίτσα, χωρίς πολλά υλικά, που με την υπέροχη γεύση της αποδεικνύει ότι: «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
Μπορούμε να την φτιάξουμε με κασέρι, ή να βάλουμε γκούντα αν μας αρέσει περισσότερο.
Με ότι και να την κάνουμε, θα γίνει μοναδικά τραγανή.


Πίτσα Γκουστόζα με τυρί, μπέικον και πιπεριές

 
Υλικά για 2 πίτσες

•    600 γραμ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    360 ml. χλιαρό νερό
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι

•    10 - 12 φέτες μπέικον
•    6 φέτες ζαμπόν σε λωρίδες ή ψιλοκομμένο
•    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
•    450 γραμ. κασέρι ή γκούντα τριμμένο
•    6 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ελαιόλαδο για τα ταψιά

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το μισό αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι). Αναλυτικά εδώ.
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Έπειτα τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για 1 - 1½ ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Αφήνουμε να φουσκώσουν οι ζύμες για 20' περίπου και έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλα να ξεφουσκώσουν.
Χωρίζουμε τα υλικά στα δύο, και ξεκινάμε την πρώτη πίτσα, απλώνοντας τη σάλτσα ντομάτας ή την κέτσαπ, έπειτα
τη ρίγανη και το μισό τυρί.
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα Γκουστόζα (gustosa) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε με το ζαμπόν, το μπέικον, την πιπεριά και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη πίτσα.
 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

-- Οι ιταλικές πίτσες, γίνονται με πολύ πιο λεπτό φύλλο από τις δικές μας. Έτσι με τις αναλογίες που σας δίνω πιο πάνω, η ζύμη γίνεται 3 ή 4 πίτσες, με διαμέτρου 30 - 35 εκ.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.