Header Ads

Κρέμα καραμελέ

Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η κρεμ καραμελέ, είναι ένα πολύ υγιεινό, ελαφρύ και νόστιμο, αλλά παράλληλα και πολύ θρεπτικό γλυκό.
Επειδή αποτελείται μόνο από γάλα, αυγά και λίγη σχετικά ζάχαρη, είναι το ιδανικό γλυκάκι για όλες τις ώρες, και ειδικά για τα πιτσιρίκια που δεν τρώνε τ΄αυγά, ή δεν πίνουν το γάλα.


 

Κρέμα (κρεμ) καραμελέ


Υλικά για 8 - 10 κρέμες

   Για την καραμέλα

•   150 γραμ. ζάχαρη
•   50 γραμ. νερό

   Για την κρέμα

•   1 λίτρο γάλα
•   8 αυγά 

•   220 γραμ. ζάχαρη
•   1 λοβό βανίλιας, ή φλούδες από 1 λεμόνι ακέρωτο

Εκτέλεση


Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Τ' αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, κουνώντας το τηγάνι από την ώρα που θ' αρχίσει ο βρασμός, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα, παρακολουθώντας την συνεχώς για να μην μας καεί και μαυρίσει.
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μοιράζουμε αμέσως (αν καθυστερήσουμε θ' αρχίσει να παγώνει η καραμέλα και δεν θα απλώνεται καλά) την καραμέλα σε 8 - 10 φορμάκια ή στη φόρμα του κέικ. 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας, ή τις φλούδες του λεμονιού και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, φροντίζοντας να μην πάρει βράση.
Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τη υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια με μια κουτάλα, ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα, σιγά - σιγά όπως στο αυγολέμονο, μέχρι να πάρουν τ' αυγά τη θερμοκρασία που έχει το γάλα, για να μη μας ψηθούν, όταν τα ρίξουμε μέσα. 
Ρίχουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και μ' ένα σουρωτήρι, το σουρώνουμε σε μια κανάτα (βοηθάει στο σερβίρισμα), ή σ' ένα καθαρό μπολ.
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γεμίζουμε προσεκτικά με την κρέμα τα φορμάκια, ή την φόρμα που έχουμε βάλει την καραμέλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Βάζουμε στο ταψί τόσο νερό, που να καλύπτει τα ⅔ των μπολ, ή της φόρμας, δημιουργώντας ένα μπεν μαρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην χαμηλώτερη σχάρα στους 150°C, για περίπου 45'- 50' λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κρέμα καραμελέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για να δούμε αν είναι έτοιμες οι κρέμες καραμελέ, τις δοκιμάζουμε μ' ένα μικρό μαχαίρι, το οποίο βυθίζουμε στην κρέμα.
Αν όταν βγάλουμε έξω το μαχαίρι έχει στη μύτη του καραμέλα και όχι υγρή κρέμα, τότε οι κρέμες είναι έτοιμες, αλλιώς τις ψήνουμε για λίγο ακόμη.

Βγάζουμε τα φορμάκια με τις κρεμ καραμελέ από το φούρνο, τ' αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά, μέχρι την άλλη μέρα, ώστε να ρευστοποιηθεί η καραμέλα και να σφίξει η κρέμα.

Για να σερβίρουμε τις κρεμ καραμελέ, αν τα φορμάκια μας είναι μεταλλικά ή πορσελάνης, ξεκολλάμε την κρέμα από τα τοιχώματα μ' ένα μικρό μαχαίρι, σκεπάζουμε το φορμάκι με το πιατάκι που θα τη σερβίρουμε και την αναποδογυρίζουμε με μια απότομη κίνηση, ώστε να γλιστρήσει η κρέμα στο πιάτο. Αν δεν πέφτει η κρέμα, γυρίζουμε το φορμάκι στο πλάι και τη βοηθάμε με το μαχαίρι.

Αν τα φορμάκια είναι σιλικόνης, τότε τα πιέζουμε περιμετρικά, στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να ξεκολλήσει λίγο, σκεπάζουμε με το πιάτο και αναποδογυρίζουμε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια