Οι ζαμπονοτυρόπιτες είναι οι πιο αγαπημένες πίτες των παιδιών, κάθε ηλικίας.
Ένας πολύ έξυπνος τρόπος να τις φτιάξουμε, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας, και να είναι πολύ αφράτες, είναι να ανοίξουμε δικό μας φύλλο και να τις κάνουμε ρολά.
Θα τις απολαύσετε!
Ζαμπονοτυροπιτάκια με σπιτική, αφράτη ζύμη
Υλικά για το φύλλο
• 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• ½ φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 - 150 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
• 18 φέτες πάριζα ή ζαμπόν
• 18 φέτες τυρί γκούντα
• 150 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 9 κουτ. σούπας σάλτσα για πίτσες ή κέτσαπ (προαιρετικά)
• ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
• 1 ασπράδι αυγού
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ένας πολύ έξυπνος τρόπος να τις φτιάξουμε, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας, και να είναι πολύ αφράτες, είναι να ανοίξουμε δικό μας φύλλο και να τις κάνουμε ρολά.
Θα τις απολαύσετε!
Ζαμπονοτυροπιτάκια με σπιτική, αφράτη ζύμη
Υλικά για το φύλλο
• 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• ½ φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 - 150 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
• 18 φέτες πάριζα ή ζαμπόν
• 18 φέτες τυρί γκούντα
• 150 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 9 κουτ. σούπας σάλτσα για πίτσες ή κέτσαπ (προαιρετικά)
• ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
• 1 ασπράδι αυγού
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε 2 - 3
κουταλιές αλεύρι και τ᾿ αφήνουμε 5', μέχρι ν᾿ αφρίσει η επιφάνειά του. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα της μαγιάς, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη
στον πάγκο εργασίας, τη ζυμώνουμε για 15' περίπου, μέχρι να γίνει
μαλακή, κι ελαστική, ξαναβάζουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με
καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, και την αφήνουμε για 1 - 1½ ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, μέχρι
να φουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμε σε τρία μέρη, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνουμε και το ζυμάρι, για να μην μας κολλήσει και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. |
|
Τοποθετούμε τις φέτες του τυριού και τις πάριζες πάνω στο φύλλο, για να δούμε που ακριβώς βολεύει να το κόψουμε σε λωρίδες. Έπειτα το κόβουμε οριζόντια στα δύο και κάθετα σε τρεις λωρίδες, τοποθετούμε το τριμμένο τυρί, και αν θέλουμε, τη σάλτσα ή το κέτσαπ. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και μ᾿ ένα πινέλο, λαδώνουμε το φύλλο για να κολλήσει. Τυλίγουμε, ξεκινώντας από τη μεριά της γέμισης, φτιάχνοντας ρολά και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί. |
|
Χτυπάμε ελαφρά 1 κουταλιά της σούπας λάδι, με το ασπράδι του αυγού και μ᾿ ένα πινέλο, αλείφουμε τις ζαμπονοτυρόπιτες καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσουν και τις σερβίρουμε ζεστές. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.