Header Ads

Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας

Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Από τα πιο ωραία τυροπιτάκια που μπορούμε να φτιάξουμε.
Γίνονται τραγανά απ᾿ έξω, ενώ μένουν μαλακά και ζουμερά από μέσα.

Και από γεύση, άλλο να σας λέω και άλλο να δοκιμάσετε!
Είναι ιδανικά για πάρτυ, και αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Δοκιμάστε τα!

Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας


Υλικά

  Για το φύλλο

•    400 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    100 γραμ. αλεύρι μαλακό
•    300 γραμ. μαργαρίνη
•    1 κουτ. σούπας ξύδι
•    170 γραμ. νερό χλιαρό
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά. ή 40 γραμ. νωπή
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού αλάτι

  Για τη γέμιση

•    500 γραμ. γάλα φρέσκο
•    350 γραμ. φέτα τρίμμα
•    50 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, ή κεφαλοτύρι
•    80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•    2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
•    2 αυγά
•    αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•   1 κρόκο αυγού και 1 κουτ. σούπας γάλα, για επικάλυψη

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ (ή σε λεμονοστύφτη), ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Προσθέτουμε 4 - 5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε, και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα για 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει. (Αναλυτικά εδώ).
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σ᾿ ένα άλλο μπωλ, βάζουμε τη μαργαρίνη με το κοσκινισμένο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε για 3' - 4', μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Την αποσύρουμε και σβήνουμε τη φωτιά. (Αν μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός και είναι εντάξει).
Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα, γύρω στα 10', ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τη ζύμη απ᾿ το ψυγείο, την κάνουμε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε 24 - 25 κομμάτια (περίπου 40 γραμ. το καθένα).
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης και το πατάμε με τα χέρια μας (ή μ᾿ ένα κύλινδρο), στον πάγκο εργασίας, που τον έχουμε βουτυρώσει ελαφρά, να πλατύνει και ν᾿ ανοίξει.
Τοποθετούμε σε κάθε πιτάκι, στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση.
Κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γεμιστά με κρέμα φέτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα και τ᾿ αλείφουμε με τον κρόκκο αυγού, που τον έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, (ή 180°C, στην προτελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις), περίπου για 30΄- 35' λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τεμάχια: 25


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Γραφετε να βαλουμε 1 φακελακι ξερη μαγια η 40 γρ νωπη μαγια.Το 1 φακελακι ξερη μαγια ομως αντιστοιχει σε 25 γρ νωπης μαγιας και οχι σε 40 γρ νωπης.Τελικα ποιο ειναι το σωστο και που εχει γινει το λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φώτη, η αναλογία μεταξύ ξηρής μαγιάς και νωπής, είναι 1 φακελάκι ξηρή ή 30 τουλάχιστον γραμμάρια νωπής,(εξαρτάται από την εταιρία). Όχι 25 γραμ. Τώρα στη συγκεκριμένη συνταγή, που είναι βαριά η ζύμη θέλει 40 γραμ. για να είμαστε σίγουροι.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.