Πετιμεζόπιτα

Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το πετιμέζι, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά παρασκευάσματα, που επινόησαν οι άνθρωποι, εδώ και αιώνες.
Με το πετιμέζι, μπορούμε να φτιάξουμε από πετιμεζόπιτες, μουστοκούλουρα και μπουγάτσες, μέχρι ό,τι άλλο βάλει το μυαλό μας.

Απλά και πολύ νόστιμα.

Πετιμεζόπιτα αφράτη


Υλικά

•     500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•     1 φλυτζ. τσαγιού πετιμέζι
•     1 φλυτζ. τσαγιού λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό αραβοσιτέλαιο)
•     ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•     1 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•     ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•     1½ κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
•     ½ κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•     1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
•     2 κουτ. σούπας τεντούρα ή λικέρ ούζο
ή ούζο
•     2 κουτ. σούπας κακάο
•     1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•     ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ για 5', μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, την τεντούρα και το μοσχοκάρυδο.
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα, μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πετιμεζόπιτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα στον αέρα, στους 165°C, για 50'- 55' περίπου, ώσπου να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

-- Για να δούμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού και αν βγει στεγνή είναι έτοιμο, αλλιώς το ψήνουμε για λίγο ακόμη.


4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!! ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου, οι γιαγιάδες μας ήξεραν τον τρόπο να μαγειρεύουν χορταστικά και υγιεινά φαγητά και γλυκά, χωρίς να έχουν ούτε τα μισά υλικά, από αυτά που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας.

      Διαγραφή
  2. Μόλις τη δοκίμασα κ είναι τέλεια!!! Θα την σερβίρω με παγωτό ή σαντιγί μα εγώ θα την τρώω σκέτη για πιο λίγες θερμίδες... Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία μου χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.