Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα

Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η πατατόπιτα, είναι μία από τις πιο παλιές πίτες που υπάρχουν.
Είναι ευκολη και πάρα πολύ νόστιμη.
Τα παλαιότερα χρόνια, την έφτιαχναν με το κλασικό χωριάτικο φύλλο και χωρίς μπέικον, αλλά με ό,τι κρέας τους είχε περισσέψει.

Δοκιμάστε την!


Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα και τυριά


Υλικά

•    1 δόση σπιτική σφολιάτα
•    1 κιλό πατάτες
•    6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες ή άλλο κρεατικό
•    300 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    150 γραμ. τυρί κρέμα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•    3 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
•    βούτυρο ή φυτίνη για επάλειψη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

Εκτέλεση


Από την προηγούμενη μέρα, ξεκινάμε και φτιάχνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα φυλάμε στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει καλά, σε μέτρια φωτιά, για 20' - 25' περίπου μέχρι να βράσουν, όπως για την αλιάδα ή τον πουρέ.
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Με μια τρυπητή κουτάλα, προσεκτικά, τις βγάζουμε σε ένα μπολ και με ένα πηρούνι τις σπάμε σε κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το μπέικον και με ξύλινη κουτάλα τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο και να γυαλίσουν.
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα ρίχνουμε τις πατάτες, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2' - 3' ακόμη.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, κι αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει για 10'.
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε τη γέμιση, το κασέρι και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας, λίγο μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί μας.
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Ν°36, (διαμ. 36 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, ανοίγουμε το άλλο φύλλο και το απλώνουμε πάνω στο ταψί, να σκεπάσει τη γέμιση.
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πατατόπιτα με σπιτική σφολιάτα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
Χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με τα δάχτυλα, πολύ καλά με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180°C, για περίπου 40' με 50', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.

Σερβίρουμε την πιτούλα μας ζεστή, ή και παγωμένη.


-- Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη φασαρία της σφολιάτας, μπορούμε να φτιάξουμε την πατατόπιτα και με το κλασικό χωριάτικο φύλλο. Γίνεται εξίσου ωραία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους