Header Ads

Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας

Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας πολύ ωραίος μεζές για ούζο, ιδανικός για καλοκαιρινά βράδια σε αυλές, με καλή παρέα.
Αποτελεί τον αχώριστο σύντροφο του τηγανιτού γαύρου, ή των ψητών χταποδιών.
Απαραίτητη η συνοδεία μιας καλής φέτας, Καλαβρύτων ας πούμε.



Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας


Υλικά

•    4 - 5 μεγάλες ντομάτες αγουρωπές
•    1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 κουτί μπύρα ή σόδα, (330 ml)
•    1 αυγό φρέσκο
•    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε προσεκτικά την μπύρα ή τη σόδα και μ᾿ ένα κουτάλι ή με τον αυγοδάρτη, δουλεύουμε το μείγμα τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει λείο και παχύρρευστο.
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε το χυλό να σταθεί 1 ώρα στο ψυγείο, αλλιώς θα γλιστράει και δεν θα στέκεται πάνω στις ντομάτες.
Διαλέγουμε ντομάτες κρουστές, όσο μπορέσουμε να βρούμε, τις πλένουμε καλά, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες.
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά, για 10' περίπου.
Βγάζουμε το χυλό από το ψυγείο, χτυπάμε με ένα πηρούνι το αυγό, το ρίχνουμε μέσα και τ᾿ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενσωματωθεί.
Έπειτα βουτάμε μία - μία τις φέτες στο χυλό και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ντομάτες τηγανιτές με χυλό μπύρας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φροντίζουμε να μην βάλουμε πολλές μαζί στο τηγάνι, γιατί θα ενωθούν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά, τις γυρίζουμε από την άλλη.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πολλά λάδια και τις σερβίρουμε ζεστές.

-- Αν τις θέλουμε με περισσότερη κρούστα, κάνουμε το χυλό πιο πυκνό, βάζοντας περισσότερο αλεύρι.
Δοκιμάστε τις οπωσδήποτε!


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.