Αρνί με κολοκύθια και ντομάτες στη γάστρα ή στη λαδόκολλα

Με τη γιαγιά μου, επειδή πάντα «βάζαμε» περιβόλι και τα φρέσκα λαχανικά δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι, τα μαγειρεύαμε πολύ συχνά και σε διάφορες παραλλαγές.
Ένα από αυτά τα φαγάκια λοιπόν, είναι κι αυτό εδώ, και παρ᾿ όλο που δεν του φαίνεται, είναι πεντανόστιμο και αρέσει σε όλους.


Αρνί με κολοκύθια και ντομάτες στη γάστρα ή στη λαδόκολλα

Υλικά

•   1½  κιλό αρνάκι ή κατσικάκι
•   2  μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες χοντροκομμένες
•   4  πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•   3 - 4 κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•   1  πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη
•   1  πιπεριά πράσινη χοντροκομμένη
•   2  καρότα χοντροκομμένα
•   2  μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
•   3  σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
•   1  κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•  
½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε το κρέας πολύ καλά και το κόβουμε σε μερίδες.
Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
 
Σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) καλά το κρέας να θωρακιστεί γύρω - γύρω.
Όταν ροδοκοκκινίσει καλά, το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα (κεψέ) και το τοποθετούμε στη γάστρα.
Στο ίδιο λάδι, που είχαμε το κρέας, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.
Τα τσιγαρίζουμε 4' - 5' μέχρι να γυαλίσουν καλά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για να μην μας λιώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1' - 2' ακόμη.
Αδειάζουμε την κατσαρόλα με τα λαχανικά και το ζουμάκι που έχει στη γάστρα, τα απλώνουμε ανάμεσα στο κρέας και προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
Εναλακτικά, αντί για γάστρα, μπορούμε να το φτιάξουμε τυλιγμένο σε λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να ροδοκοκκινίσει.

Αν έχει ψηθεί το κρέας και δεν έχει «πάρει χρώμα»,  ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη, μέχρι να ξεροψηθεί το φαγητό μας και να μείνει με το λάδι του.

--  Για να μη μυρίζει το αρνάκι ή το κατσικάκι μας, μπορούμε να το μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού, για 1 - 2 ώρες, πριν το μαγειρέψουμε.


Μερίδες: 6


1 σχόλιο:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους