Header Ads

Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί
Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι με Πολίτικη καταγωγή, που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα αρώματά του.
Τα πρώτα χρόνια που το ᾿φτιαχνε η γιαγιά μου και έλεγε στις φίλες της ότι βάζει μέσα κανέλλα και κύμινο, κάποιες την κοίταζαν παράξενα· όταν όμως το δοκίμαζαν ...



Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί

Υλικά

•    1 κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά χοντροκομμένη
•    4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    4 κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•    2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 ώριμη ντομάτα κομμένη στα 8
•    3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
•    10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
•    1 - 2 τσιμπιές (πρέζες) κανέλλα
•    1 - 2 τσιμπιές κύμινο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά, (πλασoτέ κατά προτίμηση) κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, τις πιπεριές, τα κολοκύθια, τις πατάτες και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, για 7΄- 8΄ μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλλα και το κύμινο.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, που σχεδόν να τα σκεπάζει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά με δαμάσκηνα γιαχνί
Σιγοβράζουμε για 20΄- 25΄ περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά, πιουν σχεδόν τα υγρά τους και μείνουν με λίγη χυλωμένη σάλτσα.
(Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα δαμάσκηνα.

Σερβίρουμε το λαχανικά μας με ζεστό, φρέσκο ψωμί και φέτα. 

Τρώγονται ζεστά, αλλά είναι ωραιότατα και κρύα.

Μερίδες: 4


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια