Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της χορτόπιτας, αφού από πάνω δεν έχει καθόλου φύλλο.
Ιδανική για όποιον δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο και με καταπληκτική γεύση, που της δίνει το καλαμποκάλευρο.
Αν μάλιστα ψηθεί σε ξυλόφουρνο, το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα!
Χορτόπιτα ή Λαχανόπιτα ξυπόλητη
Υλικά
• 1 κιλό χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι, μυρώνια, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
• 2 πράσα
• 3 χλωρά κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• ⅓ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη
• 400 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 400 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί
• 800 ml. νερό
Εκτέλεση
Ιδανική για όποιον δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο και με καταπληκτική γεύση, που της δίνει το καλαμποκάλευρο.
Αν μάλιστα ψηθεί σε ξυλόφουρνο, το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα!
Χορτόπιτα ή Λαχανόπιτα ξυπόλητη
Υλικά
• 1 κιλό χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι, μυρώνια, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, παπαρούνες, μάραθο ή άνηθο, μαϊντανό)
• 2 πράσα
• 3 χλωρά κρεμμυδάκια
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• ⅓ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη
• 400 γραμ. καλαμποκάλευρο
• 400 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1½ κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• ελαιόλαδο για το ταψί
• 800 ml. νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι. | |
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. |
|
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη. | |
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. | |
Τρίβουμε
με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι,
ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό, (600 - 650 ml.
περίπου) ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την
κουρού. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, ένα μεγαλύτερο (περίπου τα ⅔ της ζύμης) και ένα μικρότερο. (Αναλυτικά εδώ). |
|
Λαδώνουμε
πολύ καλά ένα ταψί Ν°36 (διαμ. 36 εκ.), παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι
ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το
ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα
δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε). Στο μικρότερο κομμάτι ζύμης, προσθέτουμε περίπου 100 - 150 ml. νερό, ώστε να γίνει ένας πολύ αραιός χυλός. |
|
Έπειτα
παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το
δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου
της. Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε), ρίχνουμε το χυλό και τ᾿ ανακατεύουμε. |
|
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, την απλώνουμε να πάει παντού και με το χέρι μας, την πατάμε να "κάτσει"ελαφρά. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο. |
|
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην
τελευταία σχάρα, στους 200°C, περίπου για 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει η
πίτα. -- Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό. Τρώγεται χλιαρή, αλλά είναι πολύ καλύτερη κρύα. |
1 Σχόλια
Από τις αγαπημένες μου πίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα την συνταγή σου γιατί την ήξερα με φρυγανιά, και έγινε σουπερ!
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.