Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Από τι πιο αγαπημένα μου, καλοκαιρινά φαγητά.
Εύκολη λύση, για το καθημερινό μας τραπέζι, γρήγορο, πεντανόστιμο και πολύ οικονομικό.
Και το βασικότερο, θα το λατρέψουν και τα παιδιά σας (τουλάχιστον η κόρη μου "σκοτώνει" γι᾿ αυτό, παρ᾿ όλο που δεν τρώει λαχανικά).

 
Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα

Υλικά

•    2 κιλά φασολάκια χλωρά
•    500 - 600 γραμ. λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    1 κόκκινη πιπεριά ψιλικομμένη
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    4 - 5 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
•    1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 πρέζα (τσιμπιά) ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τα λουκάνικα και τα χοντροκόβουμε.
Καθαρίζουμε καλά τα φασολάκια, αφαιρώντας τις νεύρες που υπάρχουν στο πλάι και τα πλένουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τα φασόλια και τ᾿ αλατίζουμε.
Τα σοτάρουμε για 7' περίπου, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό και να γυαλίσουν.
Αδειάζουμε τα φασόλια, μαζί με το ζουμί τους, σε μια γάστρα και ρίχνουμε την πιπεριά, το σέλινο και το μαϊντανό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Βάζουμε τα λουκάνικα και τον πελτέ, διαλυμένο σε ⅓ της κούπας νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το πιπέρι και τέλος περιχύνουμε το φαγητό μας με την τριμμένη ντομάτα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 60' περίπου, μέχρι να βράσουν τα φασόλια.

Αν τα φασόλια έχουν βράσει αλλά έχουν πολλά ζουμάκια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το λάδι του. 

Απαραίτητο συνοδευτικό βαρελίσια φέτα και φρέσκο, ζυμωτό ψωμί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.