Header Ads

Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Πρόκειται για μια πίτα, από αυτές που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές, με πολύ λίγα και απλά υλικά, που όμως έχει καταπληκτική, μοναδική γεύση και απίστευτη νοστιμιά.
Φτιάξτε τη και είναι σίγουρο ότι θα γίνει και δική σας αγαπημένη.


 

Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα

Υλικά

•     1 πακέτο φύλλο για πίτες ή 1 δόση χωριάτικο
•     1 κούπα τραχανά
•     300 γρ. φέτα τριμμένη
•     2 πιπεριές πράσινες
•     700 γρ. πιπεριές κέρατο (καθαρισμένες)
•     1 πορτοκαλί πιπεριά
•     2 πιπεριές Φλωρίνης
•     2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•     1 μεγάλη ντομάτα ώριμη σε κύβους
•     1 μεγάλο κρεμμύδι
•     ½ κούπα ελαιόλαδο
•     50 γρ. νερό
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά μας.
Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λωρίδες.

Σε βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα, βάζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα περιχύνουμε με το λάδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Ανακατεύουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε για 1' περίπου και σβήνουμε τη φωτιά.
Με την κατσαρόλα πάνω στο σβησμένο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνεχώς, για 5' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά και να φουσκώσει ο τραχανάς.

Αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι και το αφήνουμε 10' να κρυώσει λίγο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Έπειτα ρίχνουμε την τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε και τ᾿ αυγά και τα ενσωματώνουμε.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί Ν° 36 ή 38 (διαμ. 36 ή 38 εκ.), στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, λαδωμένα ενδιάμεσα, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πιπερόπιτα με τραχανά και φέτα
Λαδώνουμε και πάνω την πίτα μας, χαράζουμε τα κομμάτια (χωρίς να κόψουμε το κάτω φύλλο) και τη ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία σχάρα, στους 200°C, για 50'περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Εναλλακτικά, την ψήνουμε τον ίδιο χρόνο, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C, στον αέρα.

Τη σερβίρουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως αν θέλουμε, ζεστή αλλά και κρύα. Είναι το ίδιο απολαυστική!

-- Το ταψί στις φωτογραφίες, είναι Ν° 38.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια