Μήλο γλυκό του κουταλιού

Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα μήλα, είναι από τα ωραιότερα φρούτα και τρώγονται με πολλούς τρόπους.
Όταν όμως,  τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, γίνονται πάρα πολύ νόστιμα, με ιδιαίτερη γεύση και εξαιρετικό άρωμα.
Εύκολα και χωρίς πολύ φασαρία.



Μήλο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    14 μήλα (1500 γρ. καθαρισμένα)
•    1300 γραμ. ζάχαρη
•    5 κούπες νερό
•    7 - 8 γαρύφαλλα
•    2 ξύλα κανέλλας
•    1 πρέζα αλάτι
•    το χυμό από 3 λεμόνια
•    τη φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση


Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα.
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε νερό, (υπολογίζουμε να τα σκεπάζει) και το χυμό από τα δύο λεμόνια (για να μη μαυρίσουν τα μήλα, όταν τα καθαρίσουμε).

Παίρνουμε ένα - ένα μήλο και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια του (ή ένα μυτερό μαχαιράκι).
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα το ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο καθαρισμού της πατάτας (ή ένα κοφτερό μαχαιράκι), φροντίζοντας να μην αφήσουμε γωνίες, (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι), το κόβουμε στη μέση και το ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι.

Όταν τα καθαρίσουμε όλα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, το
νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τα βράζουμε για 5'.
Έπειτα, ξεπλένουμε καλά τα μήλα, τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (για να μείνουν βυθισμένα).
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, (προσοχή γιατί φουσκώνει), ξαφρίζουμε και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 5'.
Αποσύρουμε το γλυκό απ᾿ τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με το πιάτο, για 20 - 24 ώρες.
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μήλο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το πιάτο, ρίχνουμε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 10' - 15'.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε ξεχειλιστό σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.
Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.