Λαχανικά γιαχνί

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά γιαχνί
Ένα από τα φαγητά που πρωταγωνιστή στις περιόδους των νηστειών.
Κλασική επιλογή, στα παιδικά μου χρόνια, τις μέρες της Σαρακοστής.

Παρ᾿ όλα αυτά, νοστιμότατο και πάρα πολύ υγιεινό.


 



Λαχανικά γιαχνί

Υλικά

•    1 μεγάλη πατάτα σε χοντρά κομμάτια
•    2 κρεμμύδια ξερά στα τέσσερα
•    2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•    2 ντομάτες στα τέσσερα
•    2 πράσα σε χοντρά κομμάτια (το άσπρο μέρος)
•    2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
•    1 κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
•    5 - 6 κομμάτια σέλινο χοντροκομμένα
•    ½ ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
•    1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά γιαχνί
Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, για 5' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το μάραθο, δύο ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανικά γιαχνί
Μισοσκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 30' - 40' περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, το συνοδεύουμε με φέτα.

-- Αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια που βράζει το φαγητό να το ανακατεύουμε, (για να μην λιώσουμε τα λαχανικά) και απλά κουνάμε την κατσαρόλα.
-- Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να αλλάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους