Λαχανικά γιαχνί

Λαχανικά γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα λαχανικά γιαχνί, είναι ένα από τα πιο απλά και νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα και πιο υγιεινά φαγητά που υπάρχουν. Γίνονται εύκολα και γρήγορα, γι' αυτό και αποτελούν την πιο συνήθη επιλογή στις περιόδους των νηστειών. Ιδανικά και για όσους θέλουν απλά, να προσέχουν την δίαιτά τους.


Λαχανικά γιαχνί


Υλικά

•    1 μεγάλη πατάτα σε χοντρά κομμάτια
•    2 κρεμμύδια ξερά στα τέσσερα
•    2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
•    2 ντομάτες στα τέσσερα
•    2 πράσα σε χοντρά κομμάτια (το άσπρο μέρος)
•    2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
•    1 κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
•    5 - 6 κομμάτια σέλινο χοντροκομμένα
•    ½ ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
•    1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Λαχανικά γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαχανικά γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, για 5' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το μάραθο, δύο ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Λαχανικά γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαχανικά γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μισοσκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 30' - 40' περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, το συνοδεύουμε με φέτα.

-- Αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια που βράζει το φαγητό να το ανακατεύουμε, (για να μην λιώσουμε τα λαχανικά) και απλά κουνάμε την κατσαρόλα.
-- Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να αλλάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε.


2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραιο το φαγακι σου ....εμεις στην Ιεραπετρα προσθετουμε αυτη την εποχη κορυφες λαχανου με το κοτσανακι που αν ειναι μεγαλο το χαραζουμε για να βρασει πιο ευκολα....αν μαλιστα εχομε χοχλιους(σαλιγκαρια) το γαγακι αυτο γινεται ξεχωριστο και παντα νηστισιμο...θα σου στειλω φωτο με τις κορυφες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, τις είδα και σου απάντησα στο facebook.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους