Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι

Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η κατσαρίδα ή rissoides desmaresti, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι είδος γαρίδας.
Η κύρια διαφορά κατσαρίδας και γαρίδας, είναι ότι η γαρίδα είναι πολύ γρηγορότερη, αλλά και οι δύο είναι νοστιμότατες.
Γίνονται τηγανιτές, κοκκινιστές με ρύζι, ή με

μακαροτσίνια.

Κατσαρίδες τηγανιτές


Υλικά

•   1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
•   1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο
•   2 κουτ. γλυκού αλάτι
•   ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε καλά τις κατσαρίδες, κόβουμε τα κεφάλια και τις δυο δαγκάνες και τις βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη με νερό που να τις σκεπάζει και το αλάτι για 1 - 2 ώρες.
Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατσαρίδες τηγανιτές ή κοκκινιστές με ρύζι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σε ένα τηγάνι περίπου ένα δάκτυλο ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κι όταν ζεσταθεί το λάδι τις τηγανίζουμε 2' - 3' από την κάθε πλευρά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Όταν τηγανιστούν, τις βγάζουμε από το τηγάνι και της βάζουμε σε ένα πιάτο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Τις σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.

 

Κατσαρίδες κοκκινιστές με ρύζι

Υλικά

•    1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
•    4 ώριμες ντομάτες, στο μούλτι
•    ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    ½ κρασοπότηρο ούζο ή τσίπουρο
•    1 μεγάλο κρεμμύδι
•    3 σκελίδες σκόρδο
•    2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    ρύζι κίτρινο για ριζότο

•    βούτυρο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε τις κατσαρίδες και τις σοτάρουμε για 1' από την κάθε μεριά.
Σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και περιμένουμε 2 - 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
Έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να βράσει για 10' σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί ανακατεύουμε ελαφρά, ή κουνάμε το τηγάνι).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση, το αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.

Για το πιλάφι: Σοτάρουμε το ρύζι με βούτυρο στην κατσαρόλα.
Έπειτα προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Είναι έτοιμο όταν έχει πιει το νερό του.


Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω βάζουμε τις κατσαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
   
-- Οι αναλογίες για το ρύζι είναι: μια δόση ρύζι, 2 δόσεις νερό.



6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι συνταγές σου, ειδικά αυτή με το ρύζι, που ξεφεύγει από το απλό και κλασσικό τηγάνισμα.
    Ευχαριστούμε!

    ΥΓ. Ίσως -για να μην ξενίζει κάποιους- θα ήταν πιο φιλικός ένας τίτλος όπως "κωλοχτύπια" :) Παρά το ότι είναι αστείο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα ότι τα λένε έτσι. Αν το ᾿ξερα, θα το προτιμούσα σίγουρα...
      Όμως είναι από τα απίστευτα!
      Τόσο νόστιμος μεζές, και να ᾿χει ατυχήσει από ονόματα!
      Όποιο και να διαλέξεις...

      Διαγραφή
  2. Άλλο είδος η κωλοχτύπα και άλλο είδος η κατσαρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κωλοχτύπα είναι πολύ ανώτερη από την κατσαρίδα (μη σας πω και από τον αστακό...) Ωραίος τρόπος μαγειρέματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
    2. παλαβογάριδες ή ζαβογάριδες τις λέμε εμείς

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.