Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Το ιδανικό κολατσιό για το σχολείο, που θα λατρέψουν τα παιδιά σας!
Μπορείτε αφού το ψήσετε, να προσθέσετε και μια φέτα τυρί του τοστ και πάριζα στη μέση και να το απογειώσετε!
Αυτή είναι η συνταγή, για νόστιμα, σπιτικά ψωμάκια με γέμιση
, για όσους θέλουν να ξέρουν τι τρώνε τα παιδιά
τους.

Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα

Υλικά

•    250 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
•    250 γρ. αλεύρι άσπρο (μαλακό)
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά, ή 30 γρ. νωπή
•    ½ κ. γλ. ζάχαρη
•    2 κ. σ. λάδι
•    1½ κ. γλ. αλάτι
•    50 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό
•    300 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
•    4 - 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
•    80 - 100 γρ. φέτα τρίμμα
•    σουσάμι

 Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Σ᾿ ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό, απ᾿ το συνολικό και μ᾿ ένα κουτάλι τη διαλύουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες.

Στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το γάλα, ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Ανακατεύουμε μ᾿ ένα κουτάλι, προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ρίχνουμε νερό (όσο πέρει), μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι και η ζύμη να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Τότε τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 10'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Όταν είναι έτοιμη, (πιέζουμε με το δάχτυλό μας και επανέρχεται αμέσως), μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. 
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε περίπου 60΄ - 90΄, μέχρι να φουσκώσει (να διπλασιαστεί).
Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 ίσα μέρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι, το πατάμε με την παλάμη μας στον πάγκο εργασίας ν᾿ ανοίξει και βάζουμε λιαστή ντομάτα και φέτα.
Τα ζυμώνουμε για λίγο, να ενσωματωθεί η γέμιση και τα πλάθουμε φραντζολάκια ή καρβελάκια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ψωμάκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα
Όταν φουσκώσουν τα φρατζολάκια (μετά από μισή ώρα, περίπου), ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα λαδώνουμε μ᾿ ένα πινέλο (προσεκτικά) τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε) και τα ψήνουμε στους 200°C για 30΄- 35΄ έως ότου ροδίσουν.

Τεμάχια 4 - 6


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους