Ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αλλιώς θα μπορούσε να λέγεται και το κρασί με τα πολλά ονόματα.
Εκτός απ᾿ την Ελλάδα, το συναντάμε και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες.
Με διάφορα ονόματα, από χώρα σε χώρα, όπως grog, glühwein, vin chaud και μικρές διαφορές στα υλικά.



Ζεστό κρασί με μπαχαρικά και πορτοκάλι


Υλικά

•    350 ml. κόκκινο κρασί
•    4 - 5 κουτ. σούπας κοφτές ζάχαρη ή 3 - 4
κουτ. σούπας μέλι
•    150 ml. νερό
•    1 ξύλο κανέλλα
•    4 - 5 γαρύφαλλα
•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
•    3 - 4 φέτες πορτοκάλι
•    1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
 
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μας, εκτός από το κρασί.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5'.
Έπειτα σβήνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγο (2' - 3') να πέσει η θερμοκρασία και ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα.
Ζεστό κρασί με μπαχαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεστό κρασί με μπαχαρικά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα, γύρω στα 5' - 10' να πάρει το άρωμα των μπαχαρικών.
Στην συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, σουρώνουμε το κρασί και το σερβίρουμε σε φλυτζάνι τσαγιού.

 -- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τσίπουρο, μπράντυ, βότκα, ή ρούμι, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε να είναι το κρασί μας.

-- Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά και ποσότητες, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η γεύση του κρασιού και το άρωμα που θα έχει.


2 σχόλια:

  1. Καλησπερα !! Θελω να κανω αυτη την συνταγη γ δωρο !! Θα μπορεσω ομως ν το ξαναζεστανω μετα απο καποιες μερες ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ πολλές φορές το έχω πιεί παγωμένο (την άλλη μέρα και ήταν ωραίο), δεν το έχω ξαναζεστάνει ποτέ.
      Έτσι, αφού μόνο να υποθέσω μπορώ, πιστεύω ότι μπορεί να ζεσταθεί πάλι, χωρίς πρόβλημα.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.