Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται
Είναι ο καφές που φτιάχνεται με ψήσιμο, αλεσμένων σε σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ, σε μπρίκι με νερό, με την προσθήκη ή όχι, ζάχαρης.
O παλιός παραδοσιακός τρόπος που φτιάχναμε τον ελληνικό καφέ έχει από καιρού εξαφανιστεί, γιατί απλά άλλαξε ο τρόπος ζωής

μας.

Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται

Υλικά

•   1 - 1½ κ. γλ. ελληνικός καφές
•   ½ - 1 κ. γλ. ζάχαρη
•   1 φλυτζανάκι νερό (75 ml. περίπου)

Εκτέλεση


Βάζουμε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και το γεμίζουμε με τόσα φλιτζανάκια νερό, όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
Έπειτα βάζουμε όση ζάχαρη επιθυμούμε και από μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ, για κάθε φλιτζάνι που θα φτιάξουμε.


Ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη και τον αφήνουμε ήσυχο (χωρίς ανακάτεμα), να φουσκώσει.


Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει και "γυρίσει" λίγο, τον αποσύρουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 1 - 2 φορές ελαφρά στο πάγκο, για να κατακάτσει λίγο.


Ξαναβάζουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίσει να φουσκώνει ξανά και γυρίσει πάλι το καϊμάκι, τον βγάζουμε από την φωτιά και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.


Αν θέλουμε να κάνει φουσκάλες, τον ρίχνουμε με σταθερό ρυθμό, σηκώνοντας προς τα πάνω το μπρίκι, (απομακρύνοντάς το απ᾿ το φλυτζάνι) και ξανακατεβάζοντάς το, πάλι προς τα κάτω.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ελληνικός καφές ή τούρκικος - πως φτιάχνεται
Μεγάλη σημασία έχει το ανακάτεμα.
Αν είστε απ᾿ τους τυχερούς και μπορείτε να τον φτιάξετε στη χόβολη, δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα.

Αν όμως βιάζεστε, και τον βάλετε σε δυνατή φωτιά, τότε χρειάζεται σχετικά γρήγορο ανακάτεμα, για να μοιράζεται καλύτερα η θερμότητα, σε όλον τον καφέ.

Εάν έχουμε φτιάξει περισσότερους από ένα καφέδες, θα πρέπει να σερβίρουμε από μια μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι, για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλιτζανάκια.

– Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξουμε τον Ελληνικό καφέ, ανάλογα με το πόσο βαρύ ή ελαφρύ τον θέλουμε και πόσο πικρό ή γλυκό.
Ο σκέτος, με ολίγη, μέτριος, ολίγο μέτριος, γλυκύς και βαρύ γλυκός.

Για κάθε φλιτζανάκι λοιπόν χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλιτζανάκι νερό.

Αν τον θέλουμε βαρύτερο, θα βάλουμε πιο πολύ καφέ 1
½ - 2 κουταλάκια, ενώ για πιο ελαφρύ, θα βάλουμε λιγότερο.

Η ονομασία του κάθε καφέ προέρχεται από την ποσότητα ζάχαρης που του προσθέτουμε, αλλά και την ποσότητα του καφέ που βάζουμε.

Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι:

1.  Ο σκέτος, που γίνεται χωρίς ζάχαρη.

2.  Ο με ολίγη, που γίνεται με ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού

3.  Ο μέτριος που γίνεται με ½ κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη

4.  Ο ολίγο μέτριος που γίνεται με 1 κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη

5.  Ο γλυκύς γίνεται με 2 κουταλάκια, κοφτά, ζάχαρη.

6.  Ο  βαρύγλυκος γίνεται με 3 κουταλάκια καφέ και ζάχαρη

7.  Ο γλυκηβραστός γίνεται με 2 κουταλάκια καφέ, 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι

8.  Ο βραστός γίνεται όταν αφήσουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο

9.  Ο μερακλίδικος γίνεται όταν τον απομακρύνουμε από τη φωτιά, ακριβώς μόλις φουσκώσει, κι ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  
-- Τα παλιότερα χρόνια, χρησιμοποιούσαν μπακιρένια μπρίκια ή χάλκινα και το σιγανό ψήσιμο βοηθούσε να βράσει καλά ο καφές και να κάνει ένα βελούδινο καϊμάκι και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Αυτό γινόταν γιατί ψήνανε τον καφέ στη χόβολη, δηλαδή πάνω στις στάχτες.
Αργότερα  τοποθετούσαν πάνω στη φωτιά να ζεσταθεί, ένα δοχείο που ήταν γεμάτο άμμο και εκεί (στη ζεστή άμμο) έβαζαν το μπρίκι και σιγόβραζαν τον καφέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.