Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Η στριφτόπιτα, όπως την έλεγε η γιαγιά μου, είναι μια παραλλαγή της κλασικής χορτόπιτας, που την φτιάχνουνε περισσότερο στην ορεινή Αχαΐα.
Το διαφορετικό από την κλασική πίτα, είναι το σχήμα της, το οποίο την κάνει τραγανότερη και πιο εμφανίσιμη.

 
Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή     
    
 Υλικά

•    500 γραμ. σπανάκι
•    300 γραμ. σέσκλα ή σέσκουλα
•    250 γραμ. λάπατα ή λάπαθα
•    250 γραμ. καυκαλίδες ή καυκαλίθρες
•    200 γραμ. μυρώνια
•    3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
•    1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
•    2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
•    1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό
•    3 - 4 φύλλα φρέσκο δυόσμο
•    2 - 3 κουτ. σούπας αλεύρι
•    ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
•    2
κουτ. σούπας αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για το φύλλο

•    450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
•    300 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•    2
κουτ. σούπας ξύδι
•    1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    ελαιόλαδο για τα φύλλα
•    αλεύρι για τα φύλλα

Εκτέλεση  

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, (αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα φυλάμε σκεπασμένα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). Χωρίζουμε τη γέμιση σε οχτώ, ίσια μέρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, (αν θέλουμε το κόβουμε στα δύο απ᾿ την αρχή), τοποθετούμε την γέμιση σε λωρίδα, κοντά στην μια άκρη, λαδώνουμε το φύλλο μέχρι τη μέση και αρχίζουμε να τυλίγουμε τη γέμιση με το φύλλο, σε ρολό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Όταν τυλιχτεί η γέμιση, και φτάσουμε στη μέση, κόβουμε το φύλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Έπειτα πατάμε το ρολό στις δύο άκρες, για να κλειστεί μέσα η γέμιση.
Στη συνέχεια, το περιστρέφουμε, φτιάχνοντας σαλίγκαρο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί Ν°38, (διαμ. 38 εκ.) και μεταφέρουμε στο κέντρο του, το σαλίγκαρο.
Συνεχίζουμε απλώνοντας το δεύτερο κομμάτι γέμιση, στο άλλο μισό φύλλο, τυλίγοντάς το σε ρολό, όπως το πρώτο κομμάτι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Παίρνουμε το δεύτερο ρολό, το μεταφέρουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το σαλίγκαρο, ξεκινώντας από το σημείο που σταμάτησε το πρώτο ρολό. 
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση και να ολοκληρωθεί ο σαλίγκαρος. (Αν χρειαστεί για να χωρέσει, πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λαχανόπιτα ή χορτόπιτα στριφτή
Λαδώνουμε την στιφτή μας, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 190°C, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας, για περίπου 60' με 80'. 

Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.


4 σχόλια:

  1. Δεν την έκανα στριφτή. Όμως, το φύλλο ήταν πραγματικό φανταστικό! Τραγανό και πεντανόστιμο! Κανείς δεν πίστευε ότι το έφτιαξα εγώ, όλοι ήταν σίγουροι πως ήταν αγοραστό. Έκανα και την τεχνική του αναποδογυρίσματος στο μέσο του ψησίματος, που αναφέρεις σε άλλη συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν απίθανο! Πολύ ωραίες συνταγές, φαίνεται ότι τα λες όλα στους αναγνώστες σου και σου αξίζει να διαφημίζονται από το site σου. Συνέχισε έτσι, σε παρακαλώ, σε έχω ανάγκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, για τα συγκινητικά σου λόγια.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους