Εκτός από την κλασική λαχανόπιτα, μπορούμε να φτιάξουμε κι άλλες πίτες, με διαφορετικά υλικά και με σπιτικό φύλλο, που να μην είναι το κλασικό χωριάτικο.
Μια τέτοια, διαφορετική πιτούλα είναι κι αυτή εδώ, που σας δίνω.
Είναι πανεύκολη να την φτιάξουμε και νοστιμότατη.
Υλικά
• 1 κιλό σπανάκι (ακαθάριστο)
• ½ κιλό σέσκλα (σέσκουλα), (ακαθάριστα)
• 3 μεγάλα πράσα (500 γρ. καθαρισμένα), σε ροδέλες
• 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι άνηθο
• 3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Για το φύλλο
• 400 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 200 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 180 γραμ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
• 1 αυγό
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 - 3 φλυτζ. καφέ χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Μια τέτοια, διαφορετική πιτούλα είναι κι αυτή εδώ, που σας δίνω.
Είναι πανεύκολη να την φτιάξουμε και νοστιμότατη.
Σπανακόπιτα με πράσα
Υλικά
• 1 κιλό σπανάκι (ακαθάριστο)
• ½ κιλό σέσκλα (σέσκουλα), (ακαθάριστα)
• 3 μεγάλα πράσα (500 γρ. καθαρισμένα), σε ροδέλες
• 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι άνηθο
• 3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Για το φύλλο
• 400 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 200 γραμ. αλεύρι σκληρό
• 180 γραμ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
• 1 αυγό
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 2 - 3 φλυτζ. καφέ χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα μας, και τη βάζουμε στο ψυγείο, να σταθεί. Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα σέσκλα, σε σουρωτήρι. Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε. |
|
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε, τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Τα ρίχνουμε όλα μέσα σε μια λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν για 5' και να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να αποβάλουν, όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση, στο μισό του όγκου της. |
|
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 - 4 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι όσο χρειάζεται, (δοκιμάζουμε). | |
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά). Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. |
|
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. |
|
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο. | |
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με
λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις
αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 60' με 80', μέχρι να
ροδίσει καλά η πίτα μας. Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα. |
3 Σχόλια
να ρωτησω δεν μπορω να κανω την σπανακοπιτα με την βασικη συνταγη του χωριατικου φυλλου που δινετε??? δεν θελω καθολου μαργαρινη.....και κατι αλλο αν δεν βαλω πρασο και σεσκλα δεν θα γινει ωραια???
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να τη φτιάξεις και με το χωριάτικο φύλλο. Όσο για χόρτα, αν σου αρέσει μόνο με σπανάκι φτιάξε την έτσι ή βάλε ότι άλλο θέλεις.
ΔιαγραφήΘέλω να ζητήσω συγνώμη από τη φίλη Σπυριδούλα, γιατί από λάθος διέγραψα το μήνυμά της. Σπυριδούλα αν θέλεις ξαναγράψε το. Όσο για το αυγό στο φύλλο που ρωτούσες, μπορείς και να μην το βάλεις ή καλύτερα φτιάξε αυτό εδώ: Χωριάτικο φύλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.