Σπανακόπιτα με πράσα

Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εκτός από την κλασική λαχανόπιτα, μπορούμε να φτιάξουμε κι άλλες πίτες, με διαφορετικά υλικά και με σπιτικό φύλλο, που να μην είναι το κλασικό χωριάτικο.
Μια τέτοια, διαφορετική πιτούλα είναι κι αυτή εδώ, που σας δίνω.
Ε
ίναι πανεύκολη να την φτιάξουμε και νοστιμότατη.

Σπανακόπιτα με πράσα

   
 Υλικά

•    1 κιλό σπανάκι (ακαθάριστο)
•    ½ κιλό σέσκλα (σέσκουλα), (ακαθάριστα)
•    3 μεγάλα πράσα (500 γρ. καθαρισμένα), σε ροδέλες
•    2  κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
•    ½ ματσάκι άνηθο
•    3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
•    3
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1
κουτ. σούπας αλάτι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

   Για το φύλλο

•    400 γραμ. αλεύρι μαλακό
•    200 γραμ. αλεύρι σκληρό
•    180 γραμ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
•    1 αυγό
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    2 - 3 φλυτζ. καφέ χλιαρό νερό

Εκτέλεση 
  
 
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα μας, και τη βάζουμε στο ψυγείο, να σταθεί.

Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα σέσκλα, σε σουρωτήρι.
Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε, τα πράσα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Τα ρίχνουμε όλα μέσα σε μια λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 1 κουταλιά αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.

Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν για 5' και να βγάλουν τα υγρά τους.
Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να αποβάλουν, όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση, στο μισό του όγκου της.
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 - 4 κουταλιές αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι όσο χρειάζεται, (δοκιμάζουμε).
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο. 
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σπανακόπιτα με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 60' με 80', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.

Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα.


3 σχόλια:

  1. να ρωτησω δεν μπορω να κανω την σπανακοπιτα με την βασικη συνταγη του χωριατικου φυλλου που δινετε??? δεν θελω καθολου μαργαρινη.....και κατι αλλο αν δεν βαλω πρασο και σεσκλα δεν θα γινει ωραια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τη φτιάξεις και με το χωριάτικο φύλλο. Όσο για χόρτα, αν σου αρέσει μόνο με σπανάκι φτιάξε την έτσι ή βάλε ότι άλλο θέλεις.

      Διαγραφή
  2. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τη φίλη Σπυριδούλα, γιατί από λάθος διέγραψα το μήνυμά της. Σπυριδούλα αν θέλεις ξαναγράψε το. Όσο για το αυγό στο φύλλο που ρωτούσες, μπορείς και να μην το βάλεις ή καλύτερα φτιάξε αυτό εδώ: Χωριάτικο φύλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.