Καυκαλίδες γιαχνί

Τα φαγητά της γιαγιάς - Καυκαλίδες γιαχνί
Όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε αυτό το φαγητό, έλεγε πάντα γελώντας: «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, θα βάλουμε και στα λάχανα».
Και έριχνε πιπεράκι μπόλικο και γινόντουσαν οι καυκαλίδες, γλύκισμα.

Φτιάξτε τις και χαρείτε τις σε κάθε ευκαιρία.


Καυκαλίδες γιαχνί

Υλικά

•    1 κιλό καυκαλίδες καθαρισμένες
•    1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•    4 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    ¾ της κούπας ελαιόλαδο
•    ½ κούπα νερό
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    1 λεμόνι (το χυμό του)
 
Εκτέλεση


Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα, αφαιρώντας τα ξερά και μαυρισμένα φύλλα, τα χοντρά κοτσάνια και τα σκουπίδια που περιέχουν.
Πετάμε οποιοδήποτε χορταράκι δεν γνωρίζουμε, γιατί μπορεί να μην είναι φαγώσιμο.

Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο καθαρό νερό και τα ξεπλένουμε.
Έπειτα τα μεταφέρουμε σε μια δεύτερη καθαρή λεκάνη, αδειάζουμε την πρώτη και την γεμίζουμε πάλι με νερό.

Συνεχίζουμε να τα πλένουμε, βάζοντάς τα από λεκάνη σε λεκάνη, γεμίζοντας κάθε φορά με φρέσκο νερό.
Θα χρειαστούν 5 ως 6 πλυσίματα, μέχρι το νερό να μένει καθαρό.
Στο τρίτο νερό, βάζουμε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, (διώχνει τα ζουζούνια και για απολύμανση).
Όταν καθαρίσουν τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν και έπειτα τα χοντροκόβουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καυκαλίδες γιαχνί
Τα φαγητά της γιαγιάς - Καυκαλίδες γιαχνί
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα χόρτα κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, για 5'.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το νερό, τα μισοσκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20'- 25', μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα, και να μείνει με λίγο ζουμί.

(Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).

Πριν τα σβήσουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Όσα δεν φάμε, μπορούμε να τα βάλουμε σ᾿ ένα σκεύος που σκεπάζεται, να τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και να τα βάλουμε στο ψυγείο, διατηρούνται 2 - 3 μέρες.

Τρώγονται ζεστά ή κρύα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους