Πρασόπιτα ρολό με φέτα

Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτή την πίτα, δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση!
Ιδανική για το γιορτινό σας τραπέζι, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει!
Φτιάξτε τη και μην φοβηθείτε την ποσότητα των πράσων.
Όσο περισσότερα βάλετε, τόσο πιο γλυκιά θα γίνει η πίτα σας.



Πρασόπιτα ρολό με φέτα


Υλικά

•     1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
•     1200 γραμ. πράσα
•     4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•     2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•     5 κρεμμυδάκια χλωρά, ψιλοκομμένα
•     2 φλυτζ. τσαγιού φέτα ή τρίμμα
•     2 φλυτζ. τσαγιού κασέρι ή ρεγκάτο τριμμένο
•     1 κουτ. γλυκού άνηθο
•     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
•     1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•     2
κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
•     μοσχοκάρυδο
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     βούτυρο ή φυτίνη για το άλειμμα

Εκτέλεση


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, πολύ καλά, κρατώντας το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο.
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 1' - 2' και τα σουρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα, το πράσα, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το βούτυρο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), το κασέρι τριμμένο, τ᾿ αυγά χτυπημένα ελαφρά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε καλά, το ξέβαθο ταψί της κουζίνας, στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας και τοποθετούμε το μείγμα, (που το ᾿χουμε χωρίσει σε 4 μέρη), σε δύο μπαστούνια, παράλληλα στις μακρύτερες πλευρές του φύλλου.
Γυρνάμε τις μικρότερες πλευρές του φύλλου προς τα μέσα, (για να μην χυθεί η γέμιση).
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διπλώνουμε με το φύλλο τη γέμιση, (φτιάχνοντας ρολά), φέρνοντας τις δύο μακρύτερες πλευρές, στο κέντρο του φύλλου, όπου και θα συναντηθούν.
Βρέχουμε με νερό τις άκρες, και τις κολλάμε κάτω.
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρασόπιτα ρολό με φέτα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τραβάμε το ρολό στη μια άκρη του ταψιού και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο.
Βουτυρώνουμε τα ρολά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C, στην μεσαία σχάρα στον αέρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.


4 σχόλια:

  1. Ευχαριστω πολυ για τη συνταγη σου, πρασοπιτα εγινε πολυ νοστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την εχω φτιαξει ετσι ακριβως πολλες φορες κ την λατρευουμε ολοι, μικροι κ μεγαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους