Header Ads

Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού)

Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η τυρόπιτα, είναι από τις πιο αγαπημένες πίτες που υπάρχουν και όχι άδικα.
Όταν μάλιστα τη φτιάξουμε με δικό μας τραγανό φύλλο, τότε το αποτέλεσμα είναι μια πολύ νόστιμη πιτούλα, με εξαιρετική γεύση, που θα εντυπωσιάσει.
Φτιάξτε τη και θα την ευχαριστηθείτε.


Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού)


Υλικά

  Για τα φύλλα

•    500 - 550 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (up)
•    250 γραμ. μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
•    200 γραμ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
•    1 αυγό φρέσκο
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

  Για τη γέμιση

•    500 γραμ. φέτα τρίμμα
•    250 γραμ. κασέρι τριμμένο
•    150 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•    200 ml γάλα φρέσκο
•    3 αυγά φρέσκα
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    μαργαρίνη ή ελαιόλαδο για επάλειψη

Εκτέλεση

Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπωλ, βάζουμε το κομμένο βούτυρο με το κοσκινισμένο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το γιαούρτι χτυπημένο με το αυγό, το αλάτι και το ζυμώνουμε.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ)
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα άλλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, (προσέχουμε να μην τα κάνουμε λεπτά).
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36 και με μια σπάτουλα (γιατί κολλάει), ανασηκώνουμε λίγο το φύλλο, το τυλίγουμε στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Εάν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας.

Τοποθετούμε τη γέμιση, την απλώνουμε μ᾿ ένα κουτάλι να πάει παντού, βρέχουμε με λίγο νερό το κάτω φύλλο, γύρω - γύρω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.

Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και με τσιμπιές ενώνουμε τα δύο φύλλα.
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυρόπιτα με τραγανό σπιτικό φύλλο (κουρού) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαράζουμε και αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη και ψήνουμε στους 200°C, με αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η  πίτα μας.

Την αφήνουμε να σταθεί για λίγο, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Είναι πανεύκολη και πεντανόστημη!!!Συγχαρητήρια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ γευστική η συνταγή. Για τη μίξη τυριών μου άρεσε ο συνδυασμός και δοκίμασα και το κεφαλοτύρι της Arla που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και βγήκε τέλεια η γεύση!! Σας ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
  3. Τέλεια,βάζω και λίγο ανθότυρο και μοσχοκάρυδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Την έφτιαξα, εμένα δεν με πειράζουν τα αυγά , αλλά ίσως να τη δοκιμάσω την επόμενη φορά για πιο τυρλενια γεύση χωρίς αυτά. Απλά τα αφαιρώ? Πρέπει να βάλω κάτι άλλο? Το δύλο τραγανό με το επάνω να είναι πιο τραγανό? Έβαλα λάδι στο ταψί -για το κάτω φύλλο- Μήπως δεν έπρεπε? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου αν εννοείς τα αυγά στη γέμιση, θα σου έλεγα να βάλεις τουλάχιστον 1, γιατί αλλιώς δεν θα είναι αφράτη. Δοκίμασέ την αν θέλεις και πες μου. Για το φύλλο, το επάνω γίνεται πάντα πιο τραγανό. Το λάδι στο ταψί είναι εντάξει, αρκει να μην είναι πάρα πολύ. Αν σου έμεινε άψητο το κάτω φύλλο, ήθελε περισσότερο ψήσιμο και ίσως στη χαμηλότερη σχάρα της κουζίνας.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.