Header Ads

Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα

Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε παλιότερες εποχές, που δεν υπήρχαν κολοκυθάκια όλο το χρόνο, οι νοικοκυρές τα αντικαθιστούσαν με κολοκύθα.
Έτσι έφτιαχναν ωραιότατα πιάτα, πολύ νόστιμα αλλά και εμφανίσιμα, για οποιαδήποτε περίσταση και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Δοκιμάστε το!


Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα


Υλικά

•    1200 γραμ. χοιρινό σε μερίδες
•    1000 γραμ. κολοκύθα καθαρισμένη
•    200 γραμ. πατάτες
•    4 σκελίδες σκόρδο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ πορτοκάλι (το χυμό του)
•    ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
•    δεντρολίβανο
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλένουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε φέτες, αφαιρούμε τη φλούδα, (ο αποφλοιωτής πατάτας βολεύει), τα σπόρια και τις ίνες, κι έπειτα την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Παίρνουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κι αυτές κυδωνάτες.
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Με την απαιτούμενη προσοχή, κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε, το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, τις πατάτες και τα σκόρδα.
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια ρίχνουμε, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το κρασί και ακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη γάστρα μαζί με όλα τα υγρά του.
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χοιρινό με κολοκύθα στη γάστρα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, περίπου για 1½ ώρα.
Το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι, για περίπου ½ ώρα ακόμη, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει.

Μερίδες: 4


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια