Header Ads

Πίτσα με κιμά

Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια εντυπωσιακά νόστιμη πίτσα, με γέμιση κιμά, πολύ διαφορετική απ᾿ τις συνηθισμένες, με υπέροχο τραγανό φύλλο, γεμισμένο με γραβιέρα ή κασέρι.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε δικό μας φύλλο, μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σφολιάτα.
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Πίτσα με δύο τυριά και κοκκινιστό κιμά


Υλικά

  Για τον κιμά

•    400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    200 γραμ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    ½ καρότο τριμμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•    400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 φλυτζ. τσαγιού κρασί ξηρό
•    1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    250 γραμ. γκούντα τριμμένη
•    350 γραμ. κασέρι ή γραβιέρα, σε μπαστούνια

  Για τη ζύμη
 
•    600 γραμ. περίπου αλεύρι τύπου Μ (σκληρό σιτάρι)
•    360 ml. χλιαρό νερό
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά, διαλύοντας τους σβόλους. Αναλυτικές οδηγίες Εδώ.
Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο, σοτάρουμε και τα σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τόσο νερό, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
Σιγοβράζουμε μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ, φτιάχνουμε το χυλό, με τη μαγιά. Αναλυτικές οδηγίες Εδώ.
Αφού τον σκεπάσουμε και ενεργοποιηθεί η μαγιά, τον ρίχνουμε σε λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμ. 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Παίρνουμε το κασέρι και το τοποθετούμε περιμετρικά στην άκρη του ταψιού και τυλίγουμε την περιφέρεια της ζύμης με τρόπο ώστε να καλύψουμε το τυρί και να φτιάξουμε ένα φουσκωτό στεφάνι ζύμης (κόθρο), το οποίο θα είναι γεμιστό με το κασέρι.
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Απλώνουμε σε όλη τη επιφάνεια της ζύμης, τον κιμά και τον καλύπτουμε με τη γκούντα.
Αλείφουμε τον κόθρο της ζύμης με φυτίνη και βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα με κιμά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC την πίτσα, για περίπου 40' λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το τυρί.

 Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να την φτιάξουμε στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
Αφού το βουτυρώσουμε, βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το ζυμάρι και το πιέζουμε με τις παλάμες και τα δάχτυλά μας, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει το ταψί.
Τυλίγουμε το κασέρι γύρω - γύρω, απλώνουμε τον κιμά, ρίχνουμε πάνω το τυρί και ψήνουμε.

Δείτε επίσης:  Πίτσα γίγας με αφράτο φύλλο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια