Πίτσα με κιμά

Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Φτιάξτε τη γι᾿ αυτούς που αγαπάτε και θα τους ξετρελάνετε τελείως.
Εντυπωσιακά νόστιμη πίτσα, με πλούσια γεύση και τραγανό, γεμιστό φύλλο, είναι εντελώς διαφορετική απ᾿ τις συνηθισμένες.
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!



 


Πίτσα με κιμά

Υλικά

  Για τον κιμά

•    400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    200 γρ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    ½ καρότο τριμμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•    400 γρ. φρέσκια ντομάτα, ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
•    1 κ. γλ. ντοματοπελτέ
•    1 φλ. τσαγιού κρασί
•    1 φλ. τσαγιού γάλα
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κ. γλ. κανέλα
•    ¼ κ. γλ. μπαχάρι
•    ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    250 γρ. γκούντα τριμμένη
•    350 γρ. κασέρι ή γραβιέρα, σε μπαστούνια

  Για τη ζύμη

 
•    600 γραμμ. περίπου αλεύρι τύπου Μ (σκληρό σιτάρι)
•    360 ml. χλιαρό νερό
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1½
κουτ. γλυκού αλάτι
•    ½
κουτ. γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τον κιμά, διαλύοντας τους σβόλους. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).

Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο, σοτάρουμε και τα σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Σ' ένα μπολ, φτιάχνουμε το χυλό, με τη μαγιά. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Αφού τον σκεπάσουμε και ενεργοποιηθεί η μαγιά, τον ρίχνουμε σε λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας.

Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμ. 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας και φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Παίρνουμε το κασέρι και το τοποθετούμε περιμετρικά στην άκρη του ταψιού και τυλίγουμε την περιφέρεια της ζύμης με τρόπο ώστε να καλύψουμε το τυρί και να φτιάξουμε ένα φουσκωτό στεφάνι ζύμης (κόθρο), το οποίο θα είναι γεμιστό με το κασέρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Απλώνουμε σε όλη τη επιφάνεια της ζύμης, τον κιμά και τον καλύπτουμε με τη γκούντα.
Αλείφουμε τον κόθρο της ζύμης με φυτίνη και βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Πίτσα με κιμά
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC την πίτσα, για περίπου 40' λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το τυρί.

 Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε να την φτιάξουμε στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.

Αφού το βουτυρώσουμε, βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το ζυμάρι και το πιέζουμε με τις παλάμες και τα δάχτυλά μας, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει το ταψί.
Τυλίγουμε το κασέρι γύρω - γύρω, απλώνουμε τον κιμά, ρίχνουμε πάνω το τυρί και ψήνουμε.


1 σχόλιο:

  1. Υπεροχη συνταγη, νοστιμοτατη! Εγω ειδικα που εχω τρελα με τον κιμα σε ζυμη , ξετρελαθηκα!

    xsandalia.blogspot.gr

    Φιλιά, Πηγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.