Header Ads

Ψωμί με σουσάμι

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, για σπιτικό ψωμάκι.









Ψωμί με σουσάμι

Υλικά
  • 800 γρ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3 κ.γλ. αλάτι
  • 3 κ.σ. γάλα φρέσκο (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγο σουσάμι

 Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το γάλα και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε 60΄ περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα  την ξαναζυμώνουμε για λίγο ακόμη.

Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε 3 φραντζολάκια και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε στο ταψί της κουζίνας, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα φρατζολάκια, από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, τα χαράζουμε σε 2 - 3 σημεία με κοφτερό μαχαίρι και τα ψήνουμε στους 200οC για 40΄- 45΄ μέχρι να ροδίσουν.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια