Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη

Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Υπάρχει καλύτερος μεζές από το ζεστό, ξεροψημένο πεϊνιρλί; Όχι δεν υπάρχει!
Καταπληκτικός, γρήγορος και πεντανόστιμος, που γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αλλά που, μέχρι να καταλάβουμε τι έγινε, έχουμε φάει τρία - τέσσερα!
Κι αν σταματήσουμε σε αυτά έχει καλώς, αλλιώς ...


Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη


Υλικά


   Για τη ζύμη
 

•    4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1⅓ κούπας φρέσκο γάλα στους 40°C
•    60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακ. ξερή
•    ½ - 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    λίγη ρίγανη (προαιρετικά)

    Για τη γέμιση

•    2 κούπες γκούντα τριμμένη
•    2 κούπες κασέρι τριμμένο
•    2 κούπες κεφαλογραβιέρα τριμμένη
•    6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
•    6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
•    μαργαρίνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό. 

Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, στο χυλό με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε, σε ζύμη απαλή και ελαστική.
Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε 30' να διπλασιαστεί.
Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πεϊνιρλί με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 22 - 24 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε οβάλ φιλαράκια 12 εκ. περίπου.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και την τοποθετούμε στο κέντρο, κατά μήκος σε κάθε φυλλαράκι.


Βρέχουμε λίγο τις άκρες, των φύλλων, δεξιά κι αριστερά και κλείνουμε τα πεϊνιρλί, σχηματίζοντας μικρές βαρκούλες.
Τα αραδιάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψί.


Τα αλείφουμε ελαφρά με λίγη μαργαρίνη, τ' αφήνουμε  να στάθουν 15' να ανέβει η ζύμη και ψήνουμε στους 190°C για 20' περίπου, να ροδίσουν καλά.

Τεμάχια: 22 - 24


18 σχόλια:

  1. πολύ μαλακη ζυμη συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απίστευτη ζύμη....! την έφτιαξα και ξετρελάθηκαν όλοι με το πόσο μαλακή και ελαφριά ήταν... όσο για εμένα που την έφτιαξα πανεύκολη... ένα μεγάλο μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμη .Την έκανα κι εγω

      Διαγραφή
  3. Απλά απίθανη! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερη συνταγη... Απιστευτη ζυμη... Ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια ζύμη πολύ αφράτη... Δεν χορταίνεις με τίποτα.. Η καλύτερη φτιαχτή ζύμη Συγχαρητήρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητηρια ειναι η τελειοτερη ζυμη μακραν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μπραβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια κ από εμένα!!Δοκιμαστε την !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΥΑΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτο που με εντυπωσιάζει πιο πολυ ειναι οτι όλες οι συνταγές σας πετυχαίνουν με την πρώτη κ ειναι πεντανόστιμες!!!keep going!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργυρώ μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  10. Πολυ πολύ ωραία!απλά μου βγήκαν γύρω στα 16κομματια! τελειο ζυμάρι😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, την επόμενη φορά, αν θέλεις, κάνε τα λίγο μικρότερα.

      Διαγραφή
  11. Η ωραιότερη συνταγή που έχω φτιάξει!!! Απίστευτα αφράτη!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!! Θα την κάνω κ ζύμη για πίτσα.
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους