Header Ads

Αλεύρι Σίκαλης ή Σικάλεως

Αλεύρι Σίκαλης ή Σικάλεως - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η σίκαλη είναι ένα από τα δημητριακά που μοιάζει πολύ με το σιτάρι. Ο καρπός της είναι πιο μακρύς και πιο μυτερός από αυτόν του σιταριού, κι έχει χρώμα βαθύ κιτρινοπράσινο ή πράσινο - καφέ προς το μπλε.
Η σίκαλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο (περιέχει τη διπλάσια ποσότητα από το σιτάρι), καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β.

Το αλεύρι σίκαλης, όπως όλα τα δημητριακά, παράγεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, από πολλά άλλα άλευρα. Συγκριτικά με το σιτάρι, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πάρα πολύ μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη, αφού κάποια ένζυμα, που υπάρχουν στο αλεύρι της σίκαλης (κυρίως παντοσάνες), εμποδίζουν την δημιουργία και ανάπτυξή της.
Συνήθως έχει γκρι χρώμα, που μπορεί να είναι ανοιχτό ή πιο σκούρο, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου.

Κυκλοφορεί κυρίως σαν αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς κάποια ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση, αν και σε άλλες χώρες χωρίζεται: με βάση το άλεσμα (σε χοντρό, μέτριο και ψιλό), το χρώμα του τελικού αλευριού (σε σκούρο, μέτριο και ανοιχτόχρωμο) και το αν περιέχει το πίτουρο και το φύτρο.

Το αλεύρι σίκαλης χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με σταρένιο δυνατό αλεύρι και, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, δίνει μια χαρακτηριστική, λίγο πιπεράτη γεύση στο ψωμί, το κάνει πιο θρεπτικό, αλλά και πιο βαρύ.
Εκτός από ψωμί, με το αλεύρι της σίκαλης μπορούμε να φτιάξουμε και μπισκότα ή αλμυρές τάρτες, με πολύ πλούσια και ιδιαίτερη γεύση.

Διαβάστε επίσης:

Αλεύρι σιταρένιο - κατηγορίες, διαφορές

Καλαμποκάλευρο και ειδικά άμυλα καλαμποκιού, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική

Κριθαρένιο ή κρίθινο αλεύρι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια