Header Ads

Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια

Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα εξαιρετικό μαμαδίστικο φαγητό, που γίνεται πάρα πολύ νόστιμο και απίστευτα μαλακό και τρυφερό.
Η γεύση του μοσχαριού ταιριάζει απόλυτα με τα κολοκυθάκια και σε συνδυασμό με το αργό μαγείρεμα, μας δίνει ένα φαγάκι, που είναι να γλύφεις και τα δάχτυλά σου!


Μοσχάρι κοκκινιστό με κολοκυθάκια


Υλικά

•   1500 γραμ. μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι
•   1200 γραμ. κολοκυθάκια

•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   500 γραμ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
•   2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
•   2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•   ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   1 καρότο σε ροδέλες
•  
½ κρασοπότηρο ξηρό κρασί
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Kόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες, το πλένουμε, και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι, κι όταν ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα το μοσχάρι.

Σοτάρουμε με ξύλινη κουτάλα (όχι με πιρούνι, για να μην τρυπήσουμε το κρέας και βγουν τα ζουμιά του) το μοσχάρι απ’ τη μια μεριά και, όταν το γυρίσουμε απ᾿ την άλλη, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το κρέας, και τότε το σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, και τόσο ζεστό νερό, που ίσα να σκεπάζει το κρέας.


Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εάν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε.
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όσο περιμένουμε να βράσει το μοσχαράκι μας, πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή αν είναι πολύ μικρά τα αφήνουμε όπως είναι, και τα αλατίζουμε.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο λάδι και όταν ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα κολοκύθια λίγα λίγα και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχαράκι καπαμά με κολοκυθάκια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ετοιμαστεί το κρέας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κολοκύθια, τον μαϊντανό, τα καρότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη μισοσκεπάζουμε.

Από αυτή τη φάση και μετά δεν ανακατεύουμε πάλι το φαγητό, αλλά κουνάμε την κατσαρόλα για να μην μας κολλήσει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20΄ακόμη, µέχρι να βράσουν τα κολοκύθια (όχι όμως πάρα πολύ και μας λιώσουν), να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του.

Μερίδες: 4
- 5

-- Αν θέλουμε να κάνουμε το φαγητό μας πιο ελαφρύ, μπορούμε να μην τηγανίσουμε τα κολοκυθάκια.

-- Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να βράσει το μοσχαράκι μας, εξαρτάται από την ηλικία του ζώου, το κομμάτι που θα επιλέξουμε, τον τρόπο που θα το βράσουμε (σε χύτρα ταχύτητος ή απλή κατσαρόλα), καθώς επίσης και την ένταση που έχει η κουζίνα μας.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε αντί για κατσαρόλα, να το φτιάξουμε και σε γάστρα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια