Header Ads

Ελιές Ζαρωμένες ή Θρούμπες, στο κοφίνι

Ελίες Ζαρωμένες ή Θρούμπες, στο κοφίνι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Θρούμπα ονομάζεται η ποικιλία ελιάς, που ωριμάζει πάνω στο ελαιόδεντρο και γλυκαίνει από μόνη της.
Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται κυρίως στη Θάσο και το χαρακτηριστικό αυτό φυσικό σταφίδιασμα και γλύκισμα, οφείλεται σε ένα μύκητα, που λέγεται Phoma oleae.
Εκτός όμως από αυτές, στο εμπόριο θα βρούμε και Θρούμπες που είναι φτιαγμένες στο αλάτι, γνωστές και ως αλατσοελιές ή εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας.

Ελιές Σταφιδωτές ή Θρούμπες, στο καλάθι


Υλικά

•   3 κιλά ελιές μαύρες και χοντρές
•   500 - 700 γραμ. αλάτι χοντρό
•   2 κουτ. σούπας θρούμπι ή ρίγανη

Εκτέλεση

Διαλέγουμε μαύρες, γερές, χωρίς χτυπήματα και σημάδια, χοντρές ελιές και τις πλένουμε πολύ καλά.

Σε ένα φαρδύ κοφίνι (καλάθι από καλάμια) ή ένα μεγάλο σουρωτήρι, απλώνουμε λίγες λίγες τις ελιές σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ανάμεσα σε κάθε στρώση με χοντρό αλάτι και θρούμπι, συνεχίζοντας μέχρι να τελειώσουν όλες, φροντίζοντας στο τέλος οι ελιές να είναι σκεπασμένες με αλάτι.

Καλύπτουμε το καλάθι και τις ελιές με ένα παλιό, καθαρό πανί και πάνω του τοποθετούμε ένα βάρος, όπως μια πέτρα ή μια πλαστική σακούλα με νερό, που την έχουμε δέσει καλά.

Έπειτα κρεμάμε το καλάθι σε δροσερό και σκιερό μέρος που δεν βρέχεται, βάζοντας από κάτω κάποιο σκεύος, για να μαζεύονται τα υγρά που θα βγάλουν οι ελιές.
Εναλλακτικά, βάζουμε μια σχάρα πάνω σε ένα ταψί, και πάνω της ακουμπάμε το κοφίνι ή το σουρωτήρι με τις ελιές.

Ανακατεύουμε, κουνώντας το καλάθι, τις ελιές δύο φορές την ημέρα, για να έρχονται οι κάτω επάνω και να έχουν όλες αλάτι, ώστε να μη μας μουχλιάσουν. Δεν ξεχνάμε επίσης να αδειάζουμε και να πλένουμε το ταψί κάθε μέρα.
Από την επόμενη μέρα, οι ελιές αρχίζουν να αποβάλουν τα υγρά τους και να ζαρώνουν, παίρνοντας τη χαρακτηριστική εμφάνιση της Θρούμπας.

Οι ελιές, ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθός τους αλλά και τη ποσότητα του αλατιού, γίνονται σε 15 ως 30 ημέρες.
Οπότε, μετά από 15 - 20 ημέρες χαράζουμε και δοκιμάζουμε μία ελιά και, αν δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της μέχρι το κουκούτσι, καταλαβαίνουμε ότι είναι όλες έτοιμες, αλλιώς τις αφήνουμε κι άλλο να ξεπικρίσουν.

Όταν οι ελιές μας είναι έτοιμες,
τις απλώνουμε πάνω σε ένα πανί και τις αφήνουμε για μία μέρα, να στεγνώσουν ή τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15' - 20', προκειμένου να στεγνώσουν τελείως.

Αφού στεγνώσουν τις λαδώνουμε ελαφρά, τις μεταφέρουμε σε ένα καθαρό δοχείο και καλύτερα τις φυλάμε στο ψυγείο, για να διατηρηθούν περισσότερο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να μην τις λαδώσουμε, αλλά να τις αποθηκεύουμε σε μικρά σακουλάκια στην κατάψυξη για πολύ καιρό.
Όποτε τις χρειαστούμε, βγάζουμε λίγες - λίγες, τις λαδώνουμε και τις απολαμβάνουμε.

-- Αν μας γίνουν πολύ αλμυρές, μπορούμε να ξεπλένουμε με νερό όσες πρόκειται να φάμε κάθε φορά και είμαστε εντάξει.

Δείτε επίσης: Ελιές ξυδάτες

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια