Μια πολύ αγαπημένη πίτα, που κοντεύει να ξεχαστεί, παρ' όλο που είναι απίστευτα εύκολη και εξαιρετικά νόστιμη και γευστική.
Η γιαγιά μου την έλεγε η πίτα της τεμπέλας, γιατί γίνεται γρήγορα, χωρίς φύλλα, ξυπόλητη, και με τα πιο απλά και αγνά υλικά που, συνήθως, υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένη και τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
• 500 - 550 γραμ. τραχανά
• 400 γραμ. φέτα τρίμμα ή λευκό τυρί (αγελαδινό)
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) αραβοσιτέλαιο
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) γάλα φρέσκο
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι σκληρό ή καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά τριμμένη
• 3 - 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το ταψί
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Η γιαγιά μου την έλεγε η πίτα της τεμπέλας, γιατί γίνεται γρήγορα, χωρίς φύλλα, ξυπόλητη, και με τα πιο απλά και αγνά υλικά που, συνήθως, υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Τραχανοτυρόπιτα με κίτρινη κολοκύθα
Υλικά
• 1 κιλό καθαρισμένη και τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
• 500 - 550 γραμ. τραχανά
• 400 γραμ. φέτα τρίμμα ή λευκό τυρί (αγελαδινό)
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) αραβοσιτέλαιο
• 1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) γάλα φρέσκο
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 6 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι σκληρό ή καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά τριμμένη
• 3 - 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη, για το ταψί
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα (κίτρινη ή πορτοκαλί) σε φέτες και την καθαρίζουμε. Την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη (εκεί που τρίβουμε το κρεμμύδι) και τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη. |
|
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού που θα ρίξουμε, ανάλογα με το τυρί που θα βάλουμε· αγελαδινό ή φέτα. |
|
Έπειτα ρίχνουμε τον τραχανά, το αραβοσιτέλαιο, το γάλα, ανακατεύουμε καλά, κι αφήνουμε το μείγμα στην άκρη (εκτός ψυγείου) για 10', να «τραβήξει» ο τραχανάς τα περισσότερα υγρά και να φουσκώσει. | |
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο 38 ή 40 (εγώ έβαλα 38 εκ.) και το πασπαλίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι ή την φρυγανιά μας. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε να πάει παντού. |
|
Πασπαλίζουμε την τραχανοκολοκυθοτυρόπιτα (χι-χι πες το αν μπορείς!!!) με το υπόλοιπο αλεύρι ή τη φρυγανιά και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα,
για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πιτούλα μας. Αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο, την κόβουμε, και απολαμβάνουμε με φειδώ· (στο τέταρτο κομμάτι σταματάμε, αν θέλουμε!!!). Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. -- Η γιαγιά μου την έφτιαχνε με βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο· εγώ, για πιο ελαφριά γεύση, προτιμώ το αραβοσιτέλαιο. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.