Header Ads

Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο

Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το υπέροχο αυτό λικέρ, το έφτιαχνε η γιαγιά μου κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να είναι έτοιμο στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το άνοιγε πάντα την ημέρα που ερχόταν η θεία μου η Βιβή από τον Καναδά, για να της το κεράσει, που τόσο πολύ της άρεσε, αλλά και για το καλωσόρισμα.

Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο


Υλικά

•    2 μεγάλα ή 4 μέτρια πορτοκάλια ακέρωτα
•    100 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
•    2 ξύλα κανέλλας
•    3½ κουτ. σούπας ή 70 γραμ. ζάχαρη
•    750 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα

     Για το σιρόπι

•    350 γραμ. ζάχαρη
•    350 γραμ. νερό
•    χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και καρφώνουμε πάνω τους τα γαρύφαλλα. Εάν δεν καρφώνονται εύκολα, τρυπάμε πρώτα μ' ένα μυτερό μαχαιράκι στη φλούδα και μετά μπήγουμε τα γαρύφαλλα στις τρύπες.
Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βάζουμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Σφραγίζουμε το βάζο, ανακινούμε ελαφρά το λικέρ και το αφήνουμε για 30 - 35 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε μέρα στην αρχή, κι έπειτα μια φορά την εβδομάδα.
Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Πορτοκάλι - Γαρύφαλλο ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά τις 30 μέρες το ανοίγουμε και το περνάμε από σουρωτήρι, για να χωρίσουμε το υγρό από τα πορτοκάλια.
Τα πορτοκάλια δεν τα στίβουμε, απλά τ' αφήνουμε πάνω στο σουρωτήρι, μέχρι να στραγγίσουν.

Έπειτα φιλτράρουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και φίλτρο του καφέ ή τουλπάνι (λεπτό ύφασμα).

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4', να γίνει ένα ελαφρύ σιροπάκι, κι όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε το λικέρ να σταθεί για τέσσερις - πέντε μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια