Header Ads

Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα

Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ ξεχωριστή κι αγαπημένη μου τυρόπιτα, που πιστεύω ότι θα σας αρέσει πάρα πολύ.
Πρόκειται για μια κλασική χωριάτικη πίτα, φτιαγμένη με σπιτικό φύλλο και δυο από τα ωραιότερα τυριά που υπάρχουν, μαζί με γλυκιά κολοκύθα, που της δίνουν μια μοναδική, απίθανη γεύση.


Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα


Υλικά για το φύλλο

•    600 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•    4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 κουτ. σούπας ξύδι
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
•    ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί
•    αλεύρι για τα φύλλα

   Για τη γέμιση

•    1 κιλό (καθαρισμένη) κολοκύθα γλυκιά
•    400 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
•    150 γραμ. φέτα τρίμμα
•    1 φλυτζ. καφέ τραχανά
•    2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    1 καρότο τριμμένο
•    2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•    3 - 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, του κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, (όσο πάρει) μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.


Αφού τη ζυμώσουμε, την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, (το ένα μεγαλύτερο για κάτω), τα κάνουμε μπάλες και τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόβουμε την κολοκύθα (κίτρινη ή πορτοκαλί) σε φέτες και την καθαρίζουμε.
Την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τη μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, όπου την πασπαλίζουμε και την ανακατεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, για να ιδρώσει και να βγάλει τα υγρά της.


Την αφήνουμε για 15΄- 20΄ να στραγγίσει, κι έπειτα στύβουμε καλά την κολοκύθα, τη βάζουμε σ' ένα μπολ ή μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε.
Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού που θα ρίξουμε, ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα μας.
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δύο φύλλα, (το κάτω μεγαλύτερο απ᾿ το πάνω) και λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
 

Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38 (38 εκατοστών) και στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε μ' ένα κουτάλι, φροντίζοντας να πάει παντού.


Έπειτα, με τον πλάστη απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κ
υλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χωριάτικη τυρόπιτα με γλυκιά κολοκύθα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά.
Χαράζουμε προσεκτικά την πίτα σε κομμάτια, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το κάτω φύλλο και ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθοτυρόπιτα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια