Header Ads

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα φρούτα, που θεωρούνται υπερτροφή.
Έπειδή όμως δεν αρέσουνε σε όλους και ειδικά στα παιδιά, μια καλή λύση είναι να τα κάνουμε μαρμελάδα, κι έτσι να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Εύκολα και με σίγουρη επιτυχία.


Μαρμελάδα Δαμάσκηνο


Υλικά

•    1 κιλό δαμάσκηνα (χωρίς τα κουκούτσια)
•    550 γραμ. ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι
•    1 σφηνάκι τεντούρα ή 1 ξύλο κανέλλας
•    7 - 8 κουκούτσια (από τα δαμάσκηνα)

Εκτέλεση


Διαλέγουμε ώριμα δαμάσκηνα χωρίς χτυπήματα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε στα δύο ή τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βάζουμε σ' ένα μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα κουκούτσια (μετράμε πόσα είναι για να τα αφαιρέσουμε μετά), την τεντούρα ή την κανέλλα και το μισό φλυτζάνι από το νερό.
Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες, για να βγάλουν τα δαμάσκηνα τα υγρά τους και να λιώσει η ζάχαρη.
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μπολ με τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα, ξεπλένουμε το μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το άλλο μισό φλυτζάνι νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10', απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα ξεσκέπαστο, να ξεκουραστεί και να βγάλει το χρώμα του.
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την άλλη μέρα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το ξύλο κανέλλας (αν βάλαμε) από την κατσαρόλα και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα φρούτα όπως είναι.
Έπειτα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε τα λιωμένα δαμάσκηνα σε χαμηλή φωτιά, για 15΄ - 20' περίπου.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, για να μην μας κολλήσει.
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Δαμάσκηνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ίσα να μην ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, τη συντηρούμε στο ψυγείο.


-- Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια φρούτου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε πολύ με το ραβδομπλέντερ και να την κάνουμε σαν του εμπορίου.


 -- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία συνταγή Γιώτα, δεν έχω ποτέ φτιάξει μαρμελάδα δαμάσκηνο γιαυτό θα το αποφασίσω γιατί τα λατρεύω.Μια απορία γιατί ρίχνουμε τα κουκούτσια μέσα ?Βοηθούν στην πηκτικότητα,η το χρώμα, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου πραγματικά είναι πολύ ωραίο φρούτο και γίνεται γευστικότατη μαρμελάδα. Τα κουκούτσια τα βάζουμε περισσότερο για να δώσουνε στη μαρμελάδα ένα ελαφρύ άρωμα πικραμύγδαλου. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  2. Μια απορία: το γλυκό μετά το βράσιμο το αφήνουμε ξεσκέπαστο στο ψυγείo ή έξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου μετά το πρώτο βράσιμο αφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου, ξεσκέπαστο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ! Το άφησα ξεσκέπαστο τελικά, έγινε πολύ καλή η μαρμελάδα!!!

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.