Header Ads

Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν

Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι κυπριακές πατάτες, είναι ένα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο ορεκτικό, που μπορεί να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας στον μπουφέ ή στο παιδικό πάρτυ.
Είναι από τα εύκολα πιάτα, αν εξαιρέσεις το χαράκωμα που θέλουν οι πατάτες και γίνεται αρκετά γρήγορα.
Φτιάξτε το οπωσδήποτε!


Πατάτες ακορντεόν ή Κυπριακές


Υλικά

•   1 κιλό πατάτες μέτριες, κομμένες μακρόστενες
•   2 - 3 φρυγανιές τριμμένες στο μούλτι
•   50 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
•   1 κουτ. σούπας βούτυρο ή βιτάμ
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   ½ φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
•   2 φλυτζ. καφέ νερό

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε πάνω στη σανίδα κοπής έτσι, ώστε η επίπεδη πλευρά τους να ακουμπάει κάτω.
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και το πιάνουμε στο χέρι μας περνώντας τα δάχτυλά μας από κάτω στη λαβή, ώστε να μην μπορεί να κόψει τις πατάτες τελείως.
Χαράζουμε κάθετα την κάθε πατάτα πολλές φορές (σαν ακορντεόν) και έπειτα τις τοποθετούμε σ' ένα ταψάκι.
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανοίγουμε τις πατάτες, πατώντας τις στις άκρες με τα δαχτυλά μας και μ' ένα πινέλο τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο, κι έπειτα τις πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο, την τριμμένη φρυγανιά και το τυρί.
Τέλος βάζουμε πάνω στην κάθε πατάτα, από ένα κομματάκι βούτυρο.
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πατάτες Κυπριακές ή ακορντεόν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε το νερό στην άκρη του ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180°- 200°C, για περίπου 1 - 1½ ώρα, ανάλογα με το μέγεθος, ώσπου να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια