Header Ads

Μαρμελάδα Ροδάκινο

Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το ροδάκινο, είναι η πιο αγαπημένη μαρμελάδα που υπάρχει, μετά ίσως από τη μαρμελάδα φράουλα.
Όπως όλες οι σπιτικές μαρμελάδες, είναι μακράν καλύτερη από του εμπορίου, χωρίς συντηρητικά και βέβαια είναι πολύ πιο νόστιμη και υγιεινή.
Ό,τι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.

Σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο


Υλικά


•    1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα (περίπου 1½ κιλό ακαθάριστα)
•    750 γραμ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Διαλέγουμε ροδάκινα ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε καλά και μ' ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε τη φλούδα, ή αν μας αρέσει, μπορούμε να αφήσουμε λίγη.
Τα κόβουμε σε κομμάτια, κι αν θέλουμε φυλάμε τα κουκούτσια, για να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τα κόψουμε όλα, τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και έπειτα τα πιέζουμε με το χέρι μας να λιώσουν λίγο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, ή με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 - 2 ώρες.
Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα με τα ροδάκινα στη φωτιά και τη αφήνουμε να πάρει βράση.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μικρότερη ρύθμιση, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄ - 20' περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια.
Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα ροδάκινα όσο θέλουμε, αν και είναι καλύτερα να υπάρχουν κομματάκια μέσα.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω.
Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι μας. Οι μαρμελάδες, όπως και τα γλυκά του κουταλιού, όσο είναι ζεστές είναι αρκετά ρευστές και σφίγγουν όταν αρχίσουν να παγώνουν, οπότε προσέχουμε να μην την δέσουμε πολύ.

Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο.

-- Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1' - 2' ακόμη.

Δείτε επίσης:  Μαρμελάδα Κεράσι

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας,
    Έφτιαξα την μαρμελάδα αλλά έβγαλε πολλά υγρά με αποτέλεσμα να πρέπει να την βράσω πολλή ώρα και να γίνει πιο σκούρα στο χρώμα. Έχω δοκιμάσει και να την αφήσω στην ζάχαρη και να την βράσω αμέσως. Το αποτέλεσμα το ίδιο.
    Μπορείτε να μου πείτε τι κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου, ο λόγος που βράζεις παραπάνω την μαρμελάδα είναι γιατί φαίνεται να μην έχει δέσει σωστά ή για να γίνει πιο πηχτή; Οι μαρμελάδες, όπως και τα γλυκά του κουταλιού, όσο είναι ζεστές είναι αρκετά ρευστές και σφίγγουν όταν αρχίσουν να παγώνουν.

      Διαγραφή
  2. Απόστολος Μασαλής.

    Πολυ σωστή η διευκρίνηση σας γιατί η εντυπωση περί δεσίματος κατά το ψήσιμο δεν ειναι ξεκαθαρισμένη όπως και η κυρία διαπίστωσε παραπάνω.
    Θα πρέπει να το γραψετε αυτό οπως το ειπατε μεσα στο κειμενο της συνταγής.
    Σε καθε περίπτωση η μαρμελαδα ειναι εξαιρετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Απόστολε ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την πρόταση σας. Η διευκρίνηση προστέθηκε ήδη.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.