Header Ads

Σουπιές τηγανιτές

Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένας απίστευτα νόστιμος και γρήγορος ουζομεζές, που όσο και να τηγανίσουμε, ποτέ δεν είναι αρκετός.
Το μόνο που χρειαζόμαστε, είναι μικρές ή μέτριες φρέσκες σουπιές, όχι πολύ μεγάλες, κι ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο.
Αν έχουμε καλή παρέα και καλό ούζο ...



Σουπιές αλευρωμένες τηγανιτές


Υλικά

•    5 - 6 μικρές σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες (περίπου 1 κιλό)
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    ½ ποτήρι κρασιού ούζο
•    ½ ποτήρι κρασιού νερό
•    αλεύρι
•    ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ή μισό - μισό, για το τηγάνισμα
•    αλάτι

Εκτέλεση


Πλένουμε τις σουπιές και μ' ένα ψαλίδι, κόβουμε προσεκτικά την κάτω πλευρά κατά μήκος, μέχρι πίσω στην ουρά. Ανοίγουμε το σώμα και αφαιρούμε προσεκτικά το κεφάλι, μαζί με τα εντόσθια.
Από το κεφάλι, πιέζοντας στο πλάι, αφαιρούμε το στόμα και μ' ένα μυτερό μαχαιράκι τρυπάμε και αφαιρούμε και τα μάτια. Έπειτα κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια, και όσο από το κεφάλι είναι μαλακό.
Αν θέλουμε, από τα εντόσθια αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το σακουλάκι με το μελάνι και το φυλάμε για να φτιάξουμε ριζότο, ή σουπιές με μελάνι.
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε καλά τις καθαρισμένες σουπιές, αφαιρούμε το κόκκαλο που έχουν, το δέρμα και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Αν θέλουμε τις βάζουμε σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το λεμόνι, το ούζο, το νερό, τις ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε σκεπασμένες να μαριναριστούν, για 3 - 4 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε πολύ καλά, γιατί αλλιώς θα σκάνε στο τηγάνι.
Τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε καλά, λίγες - λίγες και τις τινάζουμε λίγο, να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι, σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τηγανίζουμε λίγες - λίγες τις σουπιές για 3'- 4' (προσοχή γιατί σκάνε και πετάγεται λάδι).
Μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές τηγανιτές - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις σερβίρουμε ζεστές, με μπόλικο λεμόνι.

-- Δεν βάζουμε πολλές μαζί στο τηγάνι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να τηγανιστούν καλά.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να μην τις μαρινάρουμε και να τις τηγανίσουμε κατ' ευθείαν.


-- Είναι απαραίτητο, όταν καθαρίζουμε τις σουπιές να χρησιμοποιούμε γάντια, γιατί το μελάνι βάφει από χέρια, μέχρι νεροχύτες.!


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ακολούθησα την συνταγή χωρίς να τις μαρινάρω (γιατί δεν είχα χρόνο) την επόμενη φορά θα ακολουθήσω την συνταγή κατά γράμμα! Πάντως έγιναν τραγανες και νοστιμοτατες!Σ ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.