Ένα ψωμάκι, ειδικά φτιαγμένο γι' αυτούς που αγαπούν την ξεροψημένη κόρα και συνηθίζουν ν' αφήνουν την ψίχα.
Είναι εξαιρετικά γευστικό, γίνεται πολύ τραγανό και είναι ιδανικό για σάντουϊτς, κάθε μεγέθους.
Συνοδεύεται με καλή φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Υλικά
• 600 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• 250 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς
• 2½ - 3 κούπες νερό χλιαρό (περίπου)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά (προαιρετικά)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• σουσάμι για πασπάλισμα
• ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί
Εκτέλεση
Είναι εξαιρετικά γευστικό, γίνεται πολύ τραγανό και είναι ιδανικό για σάντουϊτς, κάθε μεγέθους.
Συνοδεύεται με καλή φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Προζυμένιο ψωμί σε λαμαρίνα
Υλικά
• 600 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• 250 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς
• 2½ - 3 κούπες νερό χλιαρό (περίπου)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά (προαιρετικά)
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι
• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
• σουσάμι για πασπάλισμα
• ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε μαζί τα αλεύρια. Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 1 κούπα χλιαρό νερό και προσθέτουμε 10 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός. |
|
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή
πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη
νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). Όταν ετοιμαστεί το προζύμι κρατάμε 250 γραμμάρια, έτσι ώστε να έχουμε για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. |
|
Στη λεκάνη με τ' αλεύρια ρίχνουμε, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το προζύμι και την ξερή μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. |
|
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και
ζυμώνουμε για 10' - 12' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία,
ελαστική και μαλακή. Λαδώνουμε μια λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και την πατάμε με τις παλάμες μας να απλωθεί παντού. Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράζουμε βαθιά. |
|
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,
για 2 έως 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Όταν ψηθεί το ψωμί, το βγάζουμε από τη λαμαρίνα για να μην ιδρώσει και το τοποθετούμε σε μια σχάρα, ή σε καθαρή πετσέτα, για να κρυώσει. Δείτε εδώ, αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας, σπιτικό προζύμι. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.