Header Ads

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
H 25η Μαρτίου αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες μέρες για την Ορθοδοξία, αλλά και για μας τους Έλληνες.
Σήμερα γιορτάζουμε διπλά· τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την έναρξη του μεγάλου ξεσηκωμού του Έθνους μας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η λέξη "ευαγγελισμός", αποτελείται από δύο επί μέρους λέξεις, το «εύ» και «αγγελία», και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία, που δόθηκε στην Παναγία και μέσω αυτής, σε όλο το ανθρώπινο γένος.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός, ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, λέγοντάς της: "Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού, ευλογημένη συ εν γυναιξίν". Η Παναγία αποκαλείται "κεχαριτωμένη" και χαρακτηρίζεται "ευλογημένη", αφού ο Θεός είναι μαζί της.
Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά: "Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου"(Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου).
Έτσι, κι από εκείνη τη στιγμή, γίνεται η ένωση της θείας με την ανθρώπινη φύση, μέσα στην κοιλιά της Θεοτόκου, ώστε να γεννηθεί Αυτός, που θα μας λυτρώσει από τις αμαρτίες.

Αυτή λοιπόν την μεγάλη θρησκευτική εορτή, που σχετίζεται με την σωτηρία του ανθρώπινου Γένους, επέλεξαν οι σκλάβοι παππούδες μας ως ορόσημο, για να οργανώσουν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ξεσηκωμό, εναντίον των βάρβαρων Τούρκων κατακτητών, για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους και εμείς σήμερα, ελεύθεροι.
Οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να πεθάνουν εκείνοι, για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι.
Με την απόφαση τους να δώσουν και τη ζωή τους για να ζήσουν ελεύθεροι, και βροντοφωνάζοντας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ», έγιναν το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους σκλαβωμένους λαούς.

Αυτό που έκανε τους προπάππους μας να γίνουν ήρωες και να θυσιαστούν για την Ελευθερία τους, ήταν η βαθειά Ορθόδοξη πίστη τους. Γι’ αυτό επέλεξαν την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας να ξεκινήσουν τον ξεσηκωμό, γιατί πίστευαν ότι ήταν και θέλημα του Θεού ο εθνικός τους Αγώνας να δικαιωθεί, όπως και δικαιώθηκε.

Η βαθειά Ορθόδοξη πίστη τους, βοήθησε πάρα πολύ να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η υπόθεση της εθνικής ενότητας, για την επιτυχία του κοινού σκοπού, της απελευθερώσεως του Έθνους.

Οι μεγάλοι ήρωες του 1821, θυσιάστηκαν για τα αγαθά της ελευθερίας και της ειρήνης, και γενικότερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την ίδια ευθύνη έχουμε κι εμείς σήμερα, για να ζήσουν και τα δικά μας παιδιά, σε ένα καλύτερο κόσμο.

Ύμνοι για την Παναγιά
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.

Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τά νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε. Ἀλλ᾽ ὡς ἔχουσα τό κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε νύμφη ἀνύμφευτε.

Το έθιμο του μπακαλιάρου

Η 25η Μαρτίου «πέφτει» πάντα σε περίοδο νηστείας, στην οποία, ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται το ψάρι. Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων είναι οι μόνες εξαιρέσεις, στις οποίες «καταλύεται» η νηστεία και επιτρέπονται το ψάρι, το κρασί και το ελαιόλαδο.

Όσον αφορά στο έθιμο του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου, η δημιουργία του οφείλεται κυρίως σε πρακτικούς λόγους.
Οι κάτοικοι στα νησιά μας, είχαν πάντα την δυνατότητα να βρίσκουν φρέσκα ψάρια, αντίθετα με τους στεριανούς και περισσότερο αυτούς στις ενδότερες περιοχές της χώρας, όπου υπήρχε μεγάλη αδυναμία να τα βρουν. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η μόνη λύση για ψάρι φθηνό και παράλληλα εύκολο στη συντήρησή του.
Έτσι με τα χρόνια έγινε η ανάγκη ... παράδοση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια