Οι κολιοί, ή κολέοι όπως τους λένε κάποιοι ψαράδες στην ιχθυόσκαλα της Πάτρας, είναι ίσως τα πιο παρεξηγημένα ψάρια.
Κι αυτό, γιατί παρ᾿ όλο που το κρέας τους δεν είναι τόσο νόστιμο όσο άλλων ψαριών, αν τους μαγειρέψουμε με καλοκαιρινά λαχανικά και μυρωδικά, το αποτέλεσμα θα
μας ανταμείψει.
Υλικά
• 5 - 6 κολιούς (κολέους)
• αλεύρι για πανάρισμα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 κρεμμύδια σε φέτες
• 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 3 πιπεριές σε λωρίδες
• 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
• ½ κρασοπότηρο κρασί
• 1 κρασοπότηρο ούζο
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ρίγανη - αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κρασοπότηρο νερό
Εκτέλεση
Κι αυτό, γιατί παρ᾿ όλο που το κρέας τους δεν είναι τόσο νόστιμο όσο άλλων ψαριών, αν τους μαγειρέψουμε με καλοκαιρινά λαχανικά και μυρωδικά, το αποτέλεσμα θα
μας ανταμείψει.
Κολιοί (κολέοι) αλά Σπετσιώτα
Υλικά
• 5 - 6 κολιούς (κολέους)
• αλεύρι για πανάρισμα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 κρεμμύδια σε φέτες
• 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
• 1 καρότο σε ροδέλες
• 3 πιπεριές σε λωρίδες
• 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
• ½ κρασοπότηρο κρασί
• 1 κρασοπότηρο ούζο
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ρίγανη - αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κρασοπότηρο νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε, τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν. | |
Σε
μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια
φωτιά, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, μέχρι να γυαλίσουν,
περίπου για 7΄ Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. |
|
Μετά
ρίχνουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη
ρίγανη, το μαϊντανό, τον μάραθο, το σέλινο, το δεντρολίβανο και το ούζο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 10' λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. |
|
Αλευρώνουμε τα ψάρια, τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι και τα τοποθετούμε με τη σειρά σε πυρέξ ή σε ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα έτσι ώστε να καλυφθούν και ρίχνουμε το νερό. | |
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στους
200°C, περίπου για ½ ώρα, μέχρι να ψηθούν τα ψάρια και να μείνουν με
λίγη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.