Header Ads

Μελιτζάνες σαβόρο

Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Οι μελιτζάνες σαβόρο ή σαβόρι, είναι ένα εξαιρετικό, καλοκαιρινό φαγάκι, που το φτιάχνουνε κυρίως στην Ηλεία.
Το έφαγα πρώτη φορά όταν ήμουμα παιδί, στο σπίτι του θείου μου του Κώστα, από τα χέρια της γυναίκας του, της θείας Ελένης, που είναι από τον Πύργο.



Μελιτζάνες σαβόρο ή σαβόρι


Υλικά

•     5 - 6 μελιτζάνες
•     αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•     ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•     3 - 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•     5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•     1 κουτ. σούπας κοφτή αλεύρι
•     ½ - ¾ κρασοπότηρο ξύδι
•     ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•     2 - 3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
•     1 κλωναράκι δεντρολίβανο
•     1 φύλλο δάφνης
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     ½ - 1 κούπα νερό

Εκτέλεση


Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τις άκρες, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο, για 10' λεπτά. (Έτσι δεν πικρίζουν και δεν απορροφούν πολύ λάδι στο τηγάνισμα). 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις αλευρώνουμε και της ρίχνουμε στο ζεστό λάδι.
Τις τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές, τις βγάζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και μετά τις στρώνουμε με τη σειρά σε πυρέξ.
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα πετάξουμε το λάδι από τις μελιτζάνες και το σκουπίσουμε με ένα χαρτί, ή σε πλασωτέ κατσαρόλα, ρίχνουμε φρέσκο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινίζοντάς το μ᾿ ένα σουρωτήρι για να μη μας σβολιάσει) και ανακατεύουμε καλά.
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και το νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Μελιτζάνες σαβόρο - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την περιχύνουμε στις μςλιτζάνες, έτσι ώστε να καλυφθούν.
Το σαβόρο μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε, αν και μπορούμε να το φάμε και την άλλη μέρα κρύο.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια